Kmetje s traktorji na protest, tudi po Ilirski Bistrici

Sindikat kmetov Slovenije zaradi različnih zahtev do kmetov in težav v kmetijstvu danes organizira opozorilni protest. Ob 13. uri se bo začel po več krajih po državi, tudi v Ilirski Bistrici. Kmetje bodo s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo pripeljali pred sedeže območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Kmetje, lastniki zemljišč na območju, kjer gradijo  kanalizacijski 
kanal C0 v Ljubljani, so že večkrat protestirali proti tej gradnji; 
nedavno so prišli tudi s 50 traktorji.  Foto: Bostjan Podlogar/STA
Kmetje, lastniki zemljišč na območju, kjer gradijo kanalizacijski kanal C0 v Ljubljani, so že večkrat protestirali proti tej gradnji; nedavno so prišli tudi s 50 traktorji.  Foto: Bostjan Podlogar/STA

SLOVENIJA > Povod za opozorilni protest so predvsem okoljske zahteve do kmetov. Ukrepi in namere slovenske politike, ki tudi pod izgovorom skupne evropske kmetijske politike uvaja nove in nove omejitve na kmetijskih zemljiščih ter obremenjuje kmeta, ogrožajo prehransko varnost naše države, pravijo v sindikatu kmetov. “Zato slovenski potrošnik v trgovinah kupuje vse dražjo hrano z vprašljivim poreklom, kar je nesprejemljivo. Slovenski kmetje želimo pridelovati kakovostno hrano in zagotoviti prehransko varnost Slovenije. Zato bomo na nevzdržne pritiske na kmete opozorili s protesti kmetov po vsej Sloveniji,” je povedal predsednik sindikata kmetov Anton Medved. Kmetom grozijo novi davki, problematična so tudi cenovna neskladja, težave so tudi z zvermi, saj njihova populacija narašča, je del težav oziroma zahtev izpostavil Medved.

Na protest bo prišel tudi Florijan Peternelj z Brc pri Ilirski Bistrici: “Udeležil se ga bom zato, ker kmet na svoji zemlji ne more več delati in predelovati hrane. To je glavni razlog. Sramota je, da kmet kot lastnik zemljišča ne sme orati in na njivi saditi in tako naprej. Ne morejo nam naravovarstveniki soliti pameti. Kmetje so naravo vzdrževali stoletja in zdaj bodo nekateri, ki niso imeli še nikdar stika z naravo in niso nikoli obdelovali zemlje, pametni in nam krojili politiko, kako moramo mi delati. To ne gre tako,” je povedal Peternelj in dodal, da se bodo v znak protesta vozili s traktorji po Ilirski Bistrici.

Na mirnem protestu, ki se bo odvil v več kot 20 krajih po državi, bodo kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah ali pa se bodo pripeljali pred sedeže območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov. Povsod bodo prebrali enaka opozorila, kot jih bo sindikat skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami ob 11. uri predstavil tudi na novinarski konferenci pred poslopjem DZ v Ljubljani.

“Mirni bodo, ne bodo ovirali prometa. Želimo opozoriti, da bomo stopnjevali pritisk na slovensko politiko, če nas ne bo poslušala,” je dodal Medved. Zagotovil je, da se bodo protestniki po približno eni uri mirno razšli.


Najbolj brano