Janša in Zver: Jourova se je vmešavala v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije

Iz dokumentov, ki jih je evropski poslanec Milan Zver po enem letu uspel pridobiti o lanskem obisku podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji, izhaja, da je sum o vmešavanju komisarke v notranje in ustavnopravne zadeve Slovenije, potrjen, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril predsednik SDS Janez Janša.

Prvak SDS Janez Janša Foto: Sašo Švigelj
Prvak SDS Janez Janša Foto: Sašo Švigelj

LJUBLJANA > "Gre za nesprejemljivo vmešavanje v državo članico na področju, kjer ni skupnih politik," je dejal tudi Zver (EPP/SDS).

Ustavno sodišče je danes zavrnilo navedbe SDS, da naj bi lanskoletni obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in srečanje s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjali o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija. "Predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto in evropska komisarka Vera Jourova se nista pogovarjala o zadevi RTV, kakor tudi ne o katerikoli drugi zadevi, ki je še odprta pred sodiščem. Zadeva RTV je bila omenjena zgolj in samo v tem kontekstu, torej, da se o njej ne bosta pogovarjala," je za STA sporočilo ustavno sodišče. Pojasnilo je, da na splošno velja, da odprte zadeve nikoli niso predmet pogovorov z obiskovalci ustavnega sodišča. Ob tem je tudi zavrnilo vsakršno ugibanje, da bi obisk Jourove na ustavnem sodišču lahko pomenil kakršen koli politični pritisk evropske komisarke na sodišče oziroma na ustavne sodnice in sodnike. "To preprosto ne drži," so poudarili v kabinetu predsednika ustavnega sodišča. Kot so zatrdili, je bilo srečanje izvedeno na pobudo komisarke v okviru njenega obiska v Sloveniji, "saj gre za predsednika pristojnega nacionalnega sodišča, ki se ukvarja tudi z vprašanji, ki se tičejo primarnosti prava EU".

Srečala s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom

Kot sta pojasnila Janša in Zver, se je Jourova med obiskom srečala tudi s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom. Ker se je obisk zgodil le deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si je obisk po njunem mnenju mogoče razlagati kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Sodišče je po obisku Jourove spremenilo svojo odločitev. "Politično gledano je bilo popolnoma jasno, da je ta odločitev ustavnega sodišča temeljila tudi na vsebini pogovora z evropsko komisarko," je izpostavil Janša.

Zver si je vse od obiska komisarke prizadeval pridobiti dokumente v zvezi z njenim obiskom v Sloveniji, zlasti na ustavnem sodišču. Šele po posredovanju evropske ombudsmanke Emily O'Reilly je dobil večji del dokumentov, a so deli še vedno počrnjeni.

Kot je evropski poslanec pojasnil na današnji novinarski konferenci, je želel opozoriti na netransparentnost pri delovanju komisarke Jourove. Po njegovih besedah so želeli tudi poudariti, do kod si je upala politizirati zakonodajni proces v Sloveniji.

Zver: Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces

"Hoteli smo opozoriti na njeno nevestno opravljanje funkcije, zlorabo položaja, opustitev dolžnega ravnanja," je poudaril Zver. Njegov največji očitek komisarki pa je, da je poskušala politično vplivati na delovanje slovenskih institucij, kar je, kot je dejal, v nasprotju s pogodbo o delovanju EU in tudi z lizbonsko pogodbo.

"Indici so, da je Jourova močno vplivala na zakonodajni proces, česar ne bi smela, in da je deloma odgovorna za vse, kar se je kasneje zgodilo na RTV, vključno s spremembami programskih shem in čistke na RTV," je še dejal Zver.

"Kronski dokaz" vpliva na zakonodajni proces v Sloveniji Janša vidi v delu opomnika pred pogovori z Accettom, katerega deli niso počrnjeni. V njem Jourova odločitev ustavnega sodišča o zadržanju izvajanja novele zakona o RTV označuje za kontroverzno.

Med deli dokumentov, ki so še vedno počrnjeni, je 3. točka opomnika pred pogovori s predsednikom ustavnega sodišča Accettom. "Kaj imajo skrivati, da je ta točka počrnjena," je vprašal Janša.

Zveru pa se med drugim zdi sporno, da je v opomnikih komisarke pred obiskom omenjena depolitizacija RTV, večkrat pa tudi desni medijski imperij, pri čemer sta izpostavljeni Nova24TV in Demokracija kot ustvarjalki lažnih novic. "Popolnoma jasno se vidi, do kje so pri svoji politizaciji pri Evropski komisiji šli," je dejal.

Zver je napovedal, da bo nadaljeval svoja prizadevanja in da bo skušal manjkajoče dele dokumentov pridobiti prek Sodišča EU. "Pripravljam tožbo," je dejal. Evropska komisarka z dokumenti, ki so mu jih naposled posredovali, ni izpolnila svojih obveznosti in odgovornosti, zato namerava na drug način priti do tega, kar zahteva, je pojasnil evroposlanec.

Janša pa je dejal, da bodo v različnih političnih forumih Evropske unije sprožili tudi druge postopke. Kar si je privoščila Jourova, je po njegovih besedah temeljna zloraba funkcije. "Bili so že podobni primeri, a tu gre za prvi primer, kjer se da to s konkretnimi dokumenti dokazati in razkrinkati," je še ocenil predsednik SDS.


Najbolj brano