Inštitut 8. marec zbral pol milijona podpisov za varen in dostopen splav v EU

Pobuda Inštituta 8. marec Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi je dosegla polovico od potrebnega milijona podpisov, so sporočili z inštituta. Ob tem so že izpolnili tudi drugi pogoj, da pobuda preseže minimalni prag števila podpisov v vsaj sedmih državah.

Inštitutu 8. marec je na pomoč pri zbiranju podpisov priskočila 
tudi novogoriška igralka Anuša Kodelja. Foto: Aljaž Novak
Inštitutu 8. marec je na pomoč pri zbiranju podpisov priskočila tudi novogoriška igralka Anuša Kodelja. Foto: Aljaž Novak

SLOVENIJA > "Prvič v zgodovini je katerakoli evropska državljanska pobuda v mesecu in pol dosegla mejnik 500.000 podpisov in presegla minimalni prag podpisov ne le v sedmih, ampak v osmih državah EU," je povedala Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec in koordinatorka gibanja My Voice, My Choice.

Pogoj za predložitev državljanske pobude Evropski komisiji je, da predlagatelji v enem letu zberejo milijon podpisov in presežejo nacionalni prag podpisov v vsaj sedmih državah EU. Vseevropsko gibanje My Voice, My Choice je tako na dobri poti, da postane naslednja, šele enajsta uspešna evropska državljanska pobuda.

"Z Evropske komisije so nam sporočili, da je to najhitreje rastoča evropska državljanska pobuda v zgodovini. Do enega milijona podpisov je sicer od 110 pobud uspelo priti le desetim, vse so za to potrebovale eno leto. Verjamemo, da bo naša kmalu med njimi," je povedala Maja Koražija z Inštituta 8. marec.

"V številnih evropskih državah se kampanja šele dobro začenja. Milijon podpisov želimo zbrati kar se da hitro in s tem EU poslati jasen in odločen signal, naj ukrepa in zaščiti več kot 20 milijonov žensk, ki nimajo dostopa do varnega splava," je še dejala Kovač in dodala, da je ponosna na Slovenijo, ki da postaja vzor vsem, ki si želijo solidarne skupnosti in strpnosti.

Gibanje My Voice, My Choice nadaljuje z zbiranjem podpisov v vseh 27 državah članicah EU. Inštitut 8. marec se je ob tem povezal tudi z različnimi organizacijami v več državah, med drugim v Franciji, Španiji in na Poljskem, ki sodelujejo pri koordiniranju kampanje.


Najbolj brano