Inšpekcija v nadzoru lesenega pakirnega materiala iz Ukrajine odkrila precej neskladij

Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v poostrenem nadzoru lesenega pakirnega materiala iz Ukrajine, ki so ga izvedli v začetku leta, odkrila precej neskladij. V nekaterih primerih so obravnavali tudi sum ponarejenih palet, zato kupcem svetujejo, da lesen material kupujejo pri preverjenih dobaviteljih.

Fotografija je simbolična. Foto: Usplash.com
Fotografija je simbolična. Foto: Usplash.com

LJUBLJANA > Kot je objavila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je inšpekcija v trimesečnem obdobju poostrenega nadzora pregledala 26 pošiljk lesenega pakirnega materiala iz Ukrajine, od teh pa jih je bilo neskladnih deset.

Pri vseh neskladnih pošiljkah so naleteli na nečitljive, slabo vidne ali pomanjkljive oznake oziroma oznak v skladu z mednarodnim standardom glede pravil za lesen pakirni material v mednarodni trgovini (ISPM 15) ni bilo.

Pri nekaterih pošiljkah so v nadzoru odkrili tudi visoko vsebnost vlage, prisotnost črvine in znamenja gliv modrivk, pri nekaterih pa so našli tudi žive škodljive organizme, kar po navedbah uprave dokazuje, da toplotno ali kemično tretiranje ni bilo izvedeno. Pri nekaterih pošiljkah so ugotovili tudi slabo kakovost ali celo sum ponarejenih palet.

Za neskladne pošiljke je bila po pojasnilih uprave odrejena prepoved vstopa v EU bodisi za celotno pošiljko bodisi za neskladen del pošiljke. Zaradi visokega deleža ugotovljenih neskladij so o pošiljkah posebej obvestili tudi Evropsko komisijo ter podali predloge za sistemsko ureditev področja.

Zaradi tveganja za nakup ponarejenega lesenega pakirnega materiala uprava kupcem svetuje, da lesen pakirni material kupujejo pri preverjenih dobaviteljih in preverijo značilne prepoznavne znake, ki zagotavljajo izpolnjevanje mednarodnih standardov ali kakovostnih parametrov.

“Ponarejene palete poleg fitosanitarnega tveganja pomenijo tudi določeno varnostno tveganje glede kakovosti, saj ne zagotavljajo ustrezne nosilnosti in varnega manipuliranja z blagom na samih paletah,” so opozorili.


Najbolj brano