FOTO: Prvi dan šole v Novi Gorici in Luciji

Poletnih počitnic je konec in za okoli 261.500 slovenskih šolarjev se danes začenja novo šolsko leto. Med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, od katerih je 20.840 prvošolčkov, za katere so šole pripravile posebne sprejeme. V fotografski objektiv smo ujeli začetek prvega šolskega dne v novogoriški Osnovni šoli Milojke Štrukelj in v Osnovni šoli Lucija.

OŠ Lucija Foto: Zdravko Primožič/FPA
OŠ Lucija Foto: Zdravko Primožič/FPA

SLOVENIJA > Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v poslanici ob začetku novega šolskega leta vsem, ki so tako ali drugače povezani s šolo, zaželel veliko znanja, prijateljstev in vsega ostalega, kar šola prinaša. Ocenil je, da je prav šola v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov, kar se mu zdi tudi prav, saj je šola pomembna za vse.

“Ob začetku novega šolskega leta (vas) vabim, da sprejemate nova znanja z odprto glavo, predvsem pa, da o vsem razmišljate s svojo glavo,” pa je šolarje v video poslanici nagovoril predsednik republike Borut Pahor.

Učence osnovnih šol v šolskih klopeh letos čakata prenovljena učna načrta za slovenščino in izbirni predmet čebelarstvo, na voljo pa bosta tudi dva nova izbirna predmeta - filmska vzgoja in slovenski znakovni jezik. Učence 2. razredov letos v šoli prvič čakajo brezplačna učna gradiva.

Dijaki imajo na voljo nekatere nove izobraževalne programe ter razširjen nabor programov, v katerih lahko opravljajo vajeništvo. Za tiste polnoletne pa je novost, da si odsotnosti od pouka več ne bodo mogli opravičiti sami in da starši za vpogled v ocene več ne bodo potrebovali njihovega soglasja.

Učitelji pa si lahko obetajo predvsem višje plače. 1. novembra se jim bodo te zvišale za en plačni razred, že septembra bodo za en razred višje plače dobili razredniki.

Šolarje bodo letos najdlje prosti med božičnimi in novoletnimi prazniki, in sicer od 25. decembra do 5. januarja, pri čemer jim petka, 3. januarja, ne bo treba nadomeščati.


Najbolj brano