Fajon na Kitajskem poudarila pomen konstruktivnega dialoga

S kitajsko stranjo se moramo pogovarjati in se želimo konstruktivno pogovarjati, je danes po zaključku političnega dela štiridnevnega obiska na Kitajskem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. S kitajskim kolegom Wang Yijem sta se med drugim strinjala o potrebi po miru v Gazi, Fajon pa je izpostavila tudi pomen statusa quo v Tajvanski ožini.

Ministrica Taja Fajon Foto: S. R.
Ministrica Taja Fajon Foto: S. R.

PEKING > Po besedah ministrice Tanje Fajon je skrb za mir in varnost ter zaščita multilateralizma, listine Združenih narodov in mednarodnega prava skupna odgovornost. “S kitajsko stranjo se moramo pogovarjati in se želimo konstruktivno pogovarjati, skupaj sedimo v Varnostnem svetu ZN,” je dejala.

Z Wangom sta se strinjala glede potrebe po miru v Gazi, zaščiti civilistov in priznanju palestinske državnosti. “Vendar pa lahko zdaj največ naredimo, da pritisnemo skupaj mednarodno skupnost na vse strani, da ne pride do razširitve konflikta,” je ocenila. Ob tem je poudarila, da morajo ZDA uporabiti svoj vpliv na Izrael in preprečiti nove provokacije na Iran.

Prvemu človeku kitajske diplomacije je prenesla sporočilo, da gre pri vojni v Ukrajini za varnost Evrope, ki jo skrbi navezava Pekinga z Moskvo. Kot je dejala, si sama želi, da bi tako Kitajska kot širša mednarodna skupnost sodelovali v tako imenovani mirovni formuli, ki bi privedla do končanja vojne.

Kitajska sicer vselej poudarja, da želi videti čimprejšnjo prekinitev ognja v Ukrajini, ki bi ji sledila mirovna konferenca z udeležbo Rusije. Peking pri tem zagovarja načela spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti držav, a hkrati poudarja, da je treba upoštevati legitimne varnostne interese vseh strani.

S kitajskim sogovornikom je ministrica spregovorila tudi o napetostih v Tajvanski ožini med Ljudsko republiko Kitajsko in samoupravnim Tajvanom. Ponovila je zavezanost politiki ene Kitajske, v skladu s katero Slovenija Peking priznava kot zastopnika kitajskega ljudstva, a izrazila skrb nad rožljanjem orožja na omenjenem območju. Vse strani je pozvala, naj se vzdržijo provokacij, saj da je status quo pomemben.

Ob koncu je izpostavila pomen sodelovanja med Evropo in Kitajsko kljub razlikam, pri čemer pa je opozorila, da so pogledi na spoštovanje človekovih pravic različni, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

V osredju obiska, ki ga je Fajon začela v sredo, je sicer zlasti gospodarsko sodelovanje. V luči tega se tam mudi tudi številčna gospodarska delegacija. Ministrica je pred tem obiskala Japonsko, kjer se je med drugim zavzela za krepitev gospodarskega in znanstvenega sodelovanja.


Najbolj brano