Evropske stranke potrjujejo svoje vodilne kandidate in volilne programe

Evropske politične stranke se približno 100 dni pred evropskimi volitvami vse bolj intenzivno pripravljajo nanje. V prihodnjih tednih bo tako večina potrdila svoje vodilne kandidate in volilne programe. Evropska levica je prav v soboto v Ljubljani za vodilnega kandidata za nastop na junijskih evropskih volitvah izvolila predsednika stranke Walterja Baierja.

Po volitvah bo v klopi Evropskega parlamenta sedlo 720 poslancev, od tega devet iz Slovenije.  Foto: Profimedia
Po volitvah bo v klopi Evropskega parlamenta sedlo 720 poslancev, od tega devet iz Slovenije.  Foto: Profimedia

BRUSELJ, LJUBLJANA >“Mnogi trdijo, da je Evropa danes daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj, in na tem bo temeljila naša volilna kampanja,” je po izvolitvi za vodilnega kandidata za nastop na evropskih volitvah povedal predsednik Evropske levice Walter Baier.

Baier: skrajna desnica se krepi, mi smo alternativa

Poudaril je, da so ljudje razočarani nad politiko vladajočih strank, češ da te ne zagotavljajo dostojnega življenjskega standarda.“ Ljudje se zato obračajo k skrajni desnici, mi pa jim želimo ponuditi alternativo,” je dodal in ocenil, da se bo na letošnjih evropskih volitvah okrepila skrajna desnica.

Walter Baier

vodilni kandidat Evropske levice na evropskih volitvah

“Mnogi trdijo, da je Evropa danes daleč od ljudi. Mi pa trdimo, da si morajo ljudje Evropo priboriti nazaj.”

Stranka Evropske levice je v soboto potrdila tudi svoj volilni program, katerega prednostne naloge so boj za nižje življenjske stroške, boj proti podnebnim spremembam, boj proti neofašizmu, krepitev državljanskih pravic, krepitev miru in demokracije ter krepitev javnih storitev in socialnih pravic. “Naše vrednote so pravičnost, solidarnost in tovarištvost. Upiramo se kapitalizmu, ki izkorišča tako ljudi kot naravo. Skupaj verjamemo, da lahko samo na temeljih trajnostnega razvoja, pravičnosti za vse, odpravi diskriminacije in uporu proti skrajni desnici, zgradimo enotno in solidarno Evropo," je povedala koordinatorica slovenske Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Evropski socialisti (PES) z enim kandidatom

Stranka evropskih socialistov (PES), katere del je tudi slovenska SD, pa se bo na predvolilnem kongresu zbrala prihodnjo soboto v Rimu. Tudi v PES se bo za položaj vodilnega kandidata potegoval zgolj en kandidat, in sicer evropski komisar za delovna mesta in socialne pravice iz Luksemburga Nicolas Schmit, ki je konec januarja že prejel podporo predsedstva stranke. “Ne moremo ignorirati tega, da skrajna desnica postaja vse bolj samozavestna in vidna. (...) Ne smemo se vrniti nazaj v evropsko temno preteklost. V Rimu se bomo soočili s to grožnjo Evropi. Jasno bomo dali vedeti, da lahko naša družina ponudi progresivno alternativo temu,” je zapisal predsednik PES Stefan Löfven.

Slovenske stranke in liste bodo moči v novi politični bitki, tokrat za devet sedežev v Evropskem parlamentu, merile na polovici mandata, torej dve leti po zadnjih parlamentarnih volitvah.

Evropski socialisti se na volitve podajajo z geslom Evropa, ki si jo želimo - socialna, demokratična, trajnostna. Njihov volilni program bo predvidoma temeljil na pravici do kakovostnih delovnih mest, novem zelenem in socialnem dogovoru za pravični prehod, trdni demokraciji, močnem in konkurenčnem evropskem gospodarstvu, feministični Evropi in Evropi za mlade.

V Evropski ljudski stranki (EPP): Ursula von der Leyen brez konkurence

V desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), ki se bo na predvolilnem kongresu zbrala 6. in 7. marca v Romuniji, pa medtem po besedah predsednika Manfreda Webra v ospredje postavljajo blaginjo in varnost.

“Evropejci si želijo varnih delovnih mest in dostojnih prihodkov. Zato potrebujemo močna podjetja, industrijo in inovativno gospodarstvo,“ je povedal po srečanju politične skupine EPP v Evropskem parlamentu s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki bo potegovala še za en mandat. Na strankinem kongresu čez dva tedna pri tem ne bo imela konkurence. Glede varnosti, ki je druga ključna predvolilna tema EPP, je von der Leyen povedala, da je treba nanjo gledati širše kot samo na obrambo. Naklonjena je temu, da bi imela naslednja komisija evropskega komisarja za obrambo, ki bi bil pristojen predvsem za področje industrije.

Večina slovenskih članov skupine EPP sicer ni zadovoljnih z njenim dosedanjim delom. Romana Tomc (EPP/SDS) je že povedala, da von der Leyen nima njene podpore za nov mandat. V SLS, iz katere prihaja aktualni poslanec Franc Bogovič, so napovedali, da je na kongresu ne bodo podprli.

V NSi, ki jo trenutno v parlamentu zastopa Ljudmila Novak, so medtem zadovoljni z njenim delom in bodo podprli tudi njeno kandidaturo za vodilno kandidatko stranke na junijskih evropskih volitvah. “Naša podpora v Evropskem parlamentu pa bo odvisna od tega, ali bo kot kandidatka za mesto predsednice komisije zagovarjala ohranjanje naših vrednot in s tem evropskega načina življenja,” so povedali v NSi.

V Renew bodo odločali konec marca

Postopek izbora vodilnega kandidata oziroma skupine kandidatov za najvišje položaje v evropskih institucijah je medtem nekoliko bolj zapleten v liberalni politični družini Renew, ki jo sestavljajo Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), Evropska demokratska stranka (EDP) in posamezne nacionalne stranke, kot je stranka premierja Roberta Goloba Gibanje Svoboda. Vodilnega kandidata oziroma skupino kandidatov ter skupne programske točke bodo potrdili na predvolilnem srečanju ob robu zasedanja Evropskega sveta v Bruslju 21. in 22. marca.

Edina od strank, ki je to že storila, so Evropski zeleni, katerih članica je tudi slovenska zunajparlamentarna stranka Vesna. Na junijske volitve jo bosta popeljala Nemka Terry Reintke in Nizozemec Bas Eickhout. Ob izvolitvi na kongresu v začetku meseca sta zagotovila, da se bosta borila za zeleno, socialno in demokratično Evropo.


Najbolj brano