Državna revizijska komisija zavrnila še enega od zahtevkov pri drugem tiru

Državna revizijska komisija je kot neutemeljena zavrnila zahtevka za revizijo, ki sta ju v postopku oddaje posla za glavna dela na drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom skupaj vložila turška gradbinca JV YDA in Unitek, so sporočili iz 2TDK. Na mizi ima še štiri zahtevke.

Državna revizijska komisija je kot neutemeljena zavrnila zahtevka 
za revizijo, ki sta ju v postopku oddaje posla za glavna dela na 
drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom skupaj vložila 
turška gradbinca JV YDA in Unitek. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Državna revizijska komisija je kot neutemeljena zavrnila zahtevka za revizijo, ki sta ju v postopku oddaje posla za glavna dela na drugem tiru železniške proge med Divačo in Koprom skupaj vložila turška gradbinca JV YDA in Unitek. Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Kot so zapisali v projektnem podjetju, ki upravlja s projektom drugi tir, državna revizijska komisija v odločanju o zahtevkih za revizijo turških gradbincev ni ugotovila kršitev 2TDK.

V Državni revizijski komisiji za revizijo postopkov oddaje javnih naročil so pojasnili, da gradbinca naročniku očitata kršitev, ker jima ni priznal sposobnosti in ju posledično ne bo povabil k sodelovanju v drugi fazi postopka in k oddaji ponudbe, tega pa komisija ni ugotovila.

"Naročnik je upravičeno zaključil, da prijava vlagateljev YDA in Unitek iz Turčije ne izpolnjuje vseh zahtev naročnika, določenih v dokumentaciji v zvezi z oddajo javnega naročila. Naročnik je zahteval, da kandidati predstavijo podatek o deležu javnega naročila, ki bo oddan v podizvajanje. V prijavi YDA in Unitek se nahajajo nasprotujoči si podatki glede deleža javnega naročila, ki bo oddan v podizvajanje. Odprava ugotovljene pomanjkljivosti v vlagateljevi prijavi bi bila v nasprotju z določbo zakona o javnem naročanju," so zapisali v komisiji.

Kot so nadaljevali, naročniku zato ni mogoče očitati kršitev, ker vlagatelju ni priznal sposobnosti za sodelovanje v drugi fazi postopka in ga posledično ne bo povabil k oddaji ponudbe. Državna revizijska komisija je zato zahtevek za revizijo vlagateljev YDA in Unitek kot neutemeljenega zavrnila.

Državna revizijska komisija sicer v tej fazi postopka odloča še o štirih revizijskih zahtevkih, tri je že rešila.

Prvega je kot neutemeljenega zavrnila zahtevek za revizijo, ki sta ga v postopku pravnega varstva pri oddaji posla za glavna dela na drugem tiru skupaj vložili družba Euroasfalt iz Sarajeva in turška družba IC Ictas.

Je pa komisija ugodila avstrijskemu Strabagu in razveljavila odločitev 2TDK o priznanju sposobnosti konzorcija Gorenjske gradbene družbe, novomeškega CGP in češkega Metrostava za gradnjo drugega tira. Strabag je namreč v okviru zahtevka za revizijo uspel izkazati dvom, da referenčni projekt Kompleks Blanka, na katerega se je v prijavi sklicevala skupina kandidatov, izpolnjuje zahteve, ki jih je v razpisu določil 2TDK.


Najbolj brano