Državna revizijska komisija razveljavila naročilo za nakup interkom opreme za oshkoshe

Državna revizijska komisija je razveljavila postopek oddaje javnega naročila za nakup interkom opreme za lahka štirikolesna oklepna vozila oshkosh, ki ga je ministrstvo za obrambo oddalo po postopku s pogajanji brez predhodne objave. Po ugotovitvi komisije niso bili izpolnjeni pogoji za izvedbo postopka s pogajanji brez predhodne objave.

 Državna revizijska komisija je razveljavila postopek oddaje javnega naročila za nakup interkom opreme za lahka štirikolesna 
oklepna vozila oshkosh, ki ga je ministrstvo za obrambo oddalo po 
postopku s pogajanji brez predhodne objave.  Foto: STA
Državna revizijska komisija je razveljavila postopek oddaje javnega naročila za nakup interkom opreme za lahka štirikolesna oklepna vozila oshkosh, ki ga je ministrstvo za obrambo oddalo po postopku s pogajanji brez predhodne objave.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrstvo za obrambo je 13. julija na portalu javnih naročil objavilo, da je po izvedenem postopku s pogajanji brez predhodne objave oddalo naročilo za nakup interkom opreme podjetju IDE - Intracom Defence Single Member s sedežem v Grčiji, izhaja iz obrazložitve Državne revizijske komisije. Ministrstvo je kot razlog za izbiro postopka s pogajanji brez predhodne objave navedlo, da lahko javno naročilo zaradi odsotnosti konkurence iz tehničnih razlogov zagotovi samo določen gospodarski subjekt, ta razlog pa je tudi podrobneje pojasnil.

Nato je podjetje Iskra vložilo zahtevek za revizijo. Kot so sporočili z Državne revizijske komisije, je komisija za utemeljene štela vlagateljeve navedbe, da v konkretnem primeru niso bili izpolnjeni pogoji za izvedbo postopka s pogajanji brez predhodne objave, ki ga je naročnik utemeljeval s sklicevanjem na odsotnost konkurence iz tehničnih razlogov, zato je Državna revizijska komisija razveljavila celoten postopek oddaje javnega naročila.

Sredi maja je namreč v Slovenijo prispelo 38 novih lahkih štirikolesnih oklepnih vozil ameriškega proizvajalca Oshkosh. Slovenija jih je od ZDA kupila po sistemu vlada vladi, dogovor za nakup vozil pa je bil podpisan novembra 2018. Pozneje se je pri pregledu vozil ob prevzemu izkazalo, da imajo vozila pomanjkljivosti. Takrat je minister za obrambo Matej Tonin zagotovil, da bodo od proizvajalca zahtevali, naj odpravi ugotovljene pomanjkljivosti, vozila pa da bodo šla v operativno uporabo, ko bodo tehnično brezhibna. Na ministrstvu so takrat dodali, da se bo postopek kakovostnega prevzema zaključil, ko bodo vozila v celoti opremljena tudi z oborožitvenimi postajami in komunikacijskim sistemom.

Nato pa je ministrstvo za obrambo v septembru z ameriško vlado podpisalo sporazum v vrednosti 33 milijonov evrov za nakup še dodatnih 37 oshkoshev, dobava katerih je predvidena v letih 2023 in 2024.


Najbolj brano