Dogovor zdravnikov z vlado mogoč brez podpisa sindikata Fides

Pogajanja o dvigu plač za zdravnike in zobozdravnike z vladno stranjo so se danes zaključila. Sindikat Fides s predlogom vlade ni zadovoljen in ne izključuje možnosti stavke. A za uveljavitev sporazuma, ki predvideva dvig zdravniških plač, podpis Fidesa ni potreben, je na novinarski konferenci pojasnila ministrica Sanja Ajanović Hovnik.

 Foto: Rawpixel.com
Foto: Rawpixel.com

LJUBLJANA > Pogajanja z reprezentativnimi zdravniškimi sindikati so bila, tako minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, danes zaključena, ker v najkrajšem možnem času pričakuje sprejem vladnih izhodišč za nov steber v zdravstvu, h kateremu so povabili vse zdravstvene sindikate.

Fides dopoldne z novim predlogom - zvišanje plač vsem zdravnikom in zobozdravnikom za pet plačnih razredov

Po besedah ministra jim je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides dopoldne poslal nov predlog, ki naj bi predvideval zvišanje plač vsem zdravnikom in zobozdravnikom, in sicer za pet plačnih razredov, za en razred pa se bodo plače aprila že sicer dvignile vsem zaposlenim v javnem sektorju, tudi zdravnikom.

Vladni predlog je bil selektivni dvig plač, kot obliž na plačna nesorazmerja, ki so novembra lani nastala v pogajanjih s prejšnjo vlado, je pojasnil.

Tako je vlada predlagala dvig plač za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno opravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva.

Ob tem je poudaril, da se vlada zaveda, da v okviru obstoječega plačnega sistema ne more odpraviti vseh plačnih nesorazmerij, nastalih lanskega novembra.

Sam pričakuje, da bodo tisti sindikati, ki se pogajajo za zdravniške plače, pa tudi za plače zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, končno odločitev sprejeli na sredinih pogajanjih.

Dodaten razdor v zdravstvu?

V sredo se namreč vladna stran zopet sestane z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva. Kot je pojasnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, pravno gledano za sklenitev sporazuma z vlado zadostuje že en podpisnik kolektivne pogodbe.

Torej bi se lahko zgodilo, da bodo sindikati, ki so udeleženi na obeh pogajanjih, podpisali dogovor tako za zdravstveno nego kot zdravnike, brez podpisa sindikata Fides.

Na vprašanje, ali bi to lahko vneslo dodaten razdor v zdravstvo, je odgovorila, da ne ve zakaj, saj bi podpis dogovora zdravnikom prinesel bistveno višje plače, kot jih imajo sedaj. Tudi sama se sicer zaveda, da s podpisom dogovora vseh anomalij in nesorazmerij v zdravstvu ne bi rešili, zato bo potrebna prenova plačnega sistema.

Vladni predlog sicer tudi za Fides ostaja na mizi, je poudaril Bešič Loredan.


Najbolj brano