“Dober dan se začne z dobrim zajtrkom”

Slovenija
, posodobljeno:

Dan slovenske hrane s tradicionalnim slovenskih zajtrkom, ki ga bomo obeležili v petek, je priložnost za krepitev osveščanja pomena lokalno pridelane hrane, pa tudi zdravih prehranjevalnih navad. V ospredju letošnjega dneva slovenske hrane so tla, ki so pomembna za pridelavo varne in kakovostne hrane.

V petek bodo v slovenskih vrtcih in šolah  postregli slovenski 
zajtrk.
V petek bodo v slovenskih vrtcih in šolah postregli slovenski zajtrk.

SLOVENIJA > “Vsi se zavedamo, da so zdrava tla predpogoj za zdravo in varno hrano,” je na včerajšnji novinarski konferenci dejala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in izpostavila pomen lokalno pridelane hrane.

Ta je namreč po njenih besedah pomembna z vidika varnosti in kakovosti, ohranjanja delovnih mest na podeželju in varovanja podeželskega okolja. “Pomemben je tudi podnebni vidik, saj s kratkimi oskrbnimi verigami prispevamo tudi k zmanjšanju izpustov,” je poudarila.

250.000

otrok v šolah in vrtcih bo v petek zajtrkovalo zdravo slovensko hrano

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki spremlja dan slovenske hrane, je pomemben projekt pri osveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane. Začeti je treba med najmlajšimi oziroma šolsko populacijo, nato pa to zavedanje prenesti tudi širše, je dejala ministrica in dodala, da je delež lokalne hrane v šolski prehrani približno 40-odstoten.

Pomen lokalno pridelane hrane na zdravje je izpostavila tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko. Hrana namreč z dolgimi transportnimi potmi izgublja hranilno vrednost. Samo tista hrana, ki pride v kratkem času do krožnika, je po njenem dovolj hranilna, da izpolnjuje svojo vlogo ključnega dejavnika za zdrav razvoj. Pomembna pa je tudi kakovost prsti.

Vračkova je izpostavila še pomen zajtrkovanja. Kot je poudarila, skoraj polovica otrok in mladostnikov med tednom izpušča zajtrk, ki je sicer zelo pomembnem obrok. “Dober dan se začne z dobrim zajtrkom,” je dodala. Zajtrka bo sicer v petek deležnih več kot 250.000 otrok v slovenskih vrtcih in šolah.

Ker letošnji dan slovenske hrane, ki ga od leta 2012 obeležujemo tretji petek v novembru, letos poudarja pomen zdravih tal za pridelavo varne in kakovostne hrane, je glavni partner pri tem ministrstvo za okolje in prostor.

Ohranjanje kakovosti tal v Sloveniji je zelo pomembno, ker se to pokaže v kakovosti pridelane hrane, je poudaril okoljski minister Jure Leben. Slovenija ima raznoliko področje tal, ta so kakovostna, skupaj pa moramo narediti vse, da to obvarujemo, je dejal Leben in dodal, da na ministrstvu vodijo precej aktivnosti v tej smeri. Med temi je omenil sanacijo zemljin v Celju, nadaljevati pa je treba tudi sanacijo v Mežici in Idriji.