Delovna inšpekcija v nadzor na RTVS zaradi številnih prijav

Delovna inšpekcija je nadzore na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) po pojasnilih v. d. glavnega inšpektorja za delo Luke Lukića opravila zaradi številnih prejetih prijav. Če nadzora ne bi opravili, bi "vse skupaj mejilo na malomarnost", je poudaril in dodal, da je bilo kar nekaj prijav zelo dobro utemeljenih in podkrepljenih z dokazili.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > "RTVS ni nobena izjema glede na kateregakoli zavezanca," je na današnji novinarski konferenci odgovoril na vprašanje, zakaj je inšpekcija v zadnjem času večkrat obiskala RTVS. Ob tem je dodal, da javna radiotelevizija tudi ni edini zavezanec, zoper katerega so prejeli več prijav, glede na usmeritve inšpektorata za delo pa opravijo nadzor v primerih, ko se število prijav poveča.

Delovna inšpekcija je sicer po neuradnih informacijah v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi naj bi bila prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter prekomerno nadurno delo.

Na inšpektoratu za delo so sicer v torek potrdili izvedbo nadzora, a odprtih postopkov niso želeli komentirati. Je pa Lukić tedaj dejal, da že prve ugotovitve kažejo na večje število prekrškov s področja delovnih razmerij. "Po ugotovitvah v tem nadzoru se je RTVS z vidika delavskih pravic vrnil dobro desetletje nazaj, preden so se aktivirali sindikalni boji," je v torek dejal za STA.

Na RTVS pa so v torek v odzivu zapisal, da se očitki inšpektorata nanašajo na okoliščine, ki pomenijo večjo korist za delavca. Nekateri primeri pa da so nastali v času nekdanjega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Ta je očitke zavrnil.


Najbolj brano