Delajo vse, da bi se vrnili na trg
Direktor podjetja Mesnine dežele Kranjske (MDK) Edvard Fonda je novinarjem razkazal mesnopredelovalni obrat, za katerega je inšpekcija odredila enomesečno zaprtje. Inšpekcija je v obratu ugotovila vrsto higienskih in tehničnih nepravilnosti. Fonda sporoča, da so napake obvladljive, morda kakšen okrušen zid, potolčena cev in pokvarjen umivalnik.

ZALOG > Direktor MDK Edvard Fonda je pred novinarje stopil dva tedna po tistem, ko so inšpektorji potegnil drastično potezo, sindikati in konkurenca pa so mu že glasno očitali, da s svojim molkom dopušča nepravilnosti in da je brezbrižen do potrošnikov. “Zelo mi je žal, da so potrošniki vznemirjeni,” je Fonda ponavljal včeraj. Zagotavljal je, da so vsi njihovi mesni izdelki, ki so nastali pred izdajo odločbe o zaprtju, neoporečni.
Namesto mesarjev na delu čistilci in vzdrževalci
V Zalogu pri Ljubljani od izdaje odločbe o enomesečnem zaprtju obrata ne koljejo in predelujejo govedine in prašičev, ampak popravljajo in čistijo prostore. Inšpektorji so odgovorne v podjetju k posameznim ukrepom pozivali že od sredine lanskega leta, ker ni bilo pravega izboljšanja, pa so 22. januarja začasno zaprli celoten obrat.
10.000 evrov naj bi v MDK porabili za vzdrževalna dela, zaradi katerih je inšpekcija zaprla obrat
Na inšpekciji za varno hrano so izdali enajst odločb za odpravo nepravilnosti. Te so našli povsod: od čistoče hlevov za živali, ki so jih pripeljali v klavnico, in izcejanja vode na dvorišče, do neprimernih sanitarij za zaposlene. Številne nepravilnosti so odkrili tudi v prostorih, kjer so zaposleni delali neposredno z mesom. V vamparni, denimo, so po poročanju Dnevnika ugotovili, da vrata tamkajšnje hladilnice ne tesnijo in se ne zapirajo, barva na stropu se lušči, na več mestih pa je videti kondenz in plesen. “Kotel za kuhanje vampov je umazan, na njegovem dnu so obloge vodnega kamna. Voda iz kotla izteka na tla, talni jašek ni očiščen, prav tako ne vozički za prevoz vampov ...” so opazili inšpektorji.
Vlagali so v notranjost, ne v zunanjost
Fonda hlevov in vamparne včeraj ni pokazal; bolj se je osredotočil na prenovljene prostore, opremljene z novejšo tehnologijo za predelavo mesa. Sporočiti je želel, da v objekt, ki je po svoji zunanjosti ostal davno v socializmu, neprestano vlagajo in tudi s pomočjo evropskih sredstev kupujejo nove stroje. V teh prenovljenih prostorih so inšpektorje zmotili, denimo, okrušeni zidovi, ki jih bodo zdaj oblekli z oblogami iz nerjavečega jekla. Popraviti morajo nekaj lijakov in tlakov, zamenjati nekaj tekočih trakov, ki so zaradi zasušenih madežev krvi videti neugledno.
Edvard Fonda
direktor MDK in Kras
“To je nekaj podobnega kot odvzem vozniškega dovoljenja. Vsakič dobite nekaj točk, tudi če prekrški niso hudi, vendar ko jih zberete 18, vam odvzamejo izpit. To se je zgodilo nam.”
Vzdrževalna dela jih ne bodo stala veliko, je povedal Fonda, morda 10.000 evrov, a je dodal: “Škoda pa je bistveno večja.” Izvirni greh, ki je pripeljal do zaprtja, se je po njegovi interpretaciji zgodil pred sedmimi meseci, ko so zaradi bolezni izvršnega direktorja začeli zamujati z izvrševanjem inšpekcijskih odločb. Prišlo je do luknje, vakuuma: “To je nekaj podobnega kot odvzem vozniškega dovoljenja. Vsakič dobite nekaj točk, tudi če prekrški niso hudi, vendar ko jih zberete 18, vam odvzamejo izpit. To se je zgodilo nam.”
Ugled Krasa naj ne bi bil načet
Fonda s podati o mesnih zalogah, ki so jih ustvarili pred zaprtjem obrata, ni bil zelo natančen. V zamrzovalniku imajo sto ali 200 ton mesa, na zalogi pa imajo tudi več deset ton suhomesnatih izdelkov in še več konzerv. Da so izdelki, ki so šli na trg pred zaprtjem obrata, enako varni kot vsi drugi izdelki na trgu, je dva tedna pred Fondo povedala že direktorica inšpekcije za varno hrano Andreja Bizjak.
Ob vprašanju, kaj mesečni izpad proizvodnje in slaba reklama pomenita za delovna mesta stotih zaposlenih in 30 agencijskih delavcev, je Fonda včeraj dal vedeti le, da zdaj delajo vse za povratek na trg: “Povratek na trg bo ključen. Bolj kot se bo zavlačevalo, slabše bo.”
MDK je sicer v 100-odstotni lasti sežanskega Krasa, Fonda pa je direktor obeh podjetij. Tega, da bi začasno zaprtje MDK slabo vplivalo tudi na ugled Krasa, ne pričakuje. “Kras je odlična blagovna znamka, najboljša blagovna znamka z mesnimi izdelki v Sloveniji. Mislim, da ljudje ne razmišljajo o lastništvu. Potrošnik nikoli ne ve, kdo je v resnici lastnik, niti ga ne zanima. Lastništvo mislim da na potrošnika nima nobenega vpliva,” je razmišljal.