Danes dan slovenske zastave

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je skupaj z društvom Heraldica Slovenica danes, na dan slovenske zastave, na Prešernovem trgu v Ljubljani postavil stojnico, pri kateri se državljani lahko seznanijo z zgodovino zastave. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob tem izpostavil željo, da bi v prihodnje s še večjo vnemo izobešali zastavo.

Slovenska narodna zastava, belo - modro - rdeča tribarvnica, se je 
uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci 
določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske. Foto: STA
Slovenska narodna zastava, belo - modro - rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske. Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je dejal, da bomo Slovenci svobodni, dokler bo "nad to deželo" plapolala slovenska zastava. "Kdorkoli je državljan te države, ima suvereno pravico do njene rabe, ima pravico, da se z njo identificira kjerkoli po svetu," je dejal.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač je zadovoljen, da se je uporaba slovenske zastave v zadnjih letih še dodatno razširila in da so mnoge izobešene tudi skozi celo leto.

V nedeljo bodo ob 174. obletnici slovenske zastave v geometričnem središču Slovenije, v Vačah, imeli tradicionalno proslavo z zastavonošami in slavnostnimi govorniki, je napovedal Matija Kenda. Osrednji govornik proslave bo predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle, govorili bodo še župan Občine Litija Franci Rokavec, operativni zastavoslovec Stanislav Jesenovec in predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek, piše na spletni strani Heraldice Slovenica.

"Slovenska zastava je simbol naše samostojnosti, je simbol naše povezanosti, je simbol naše državnosti, je simbol, ki ga spoštujemo že več kot 170 let in tudi na nek način predstavlja našo zgodovino, naše ljudi, naše posameznike iz preteklosti, ki so se z velikimi črkami zapisali v slovensko zgodovino," je dejal Černač.

Zastava simbol vseh, ne glede na versko, etnično in nacionalno pripadnost

Predstavnik društva Heraldica Slovenica Matija Kenda je poudaril, da se v društvu že nekaj časa trudijo ozaveščati o zgodovinskih in državnih simbolih. Ker se je praznik v zadnjih letih "dobro razširil", so praznovanje z enega dneva razširili na celoten april.

Cilj meseca zastave je po njegovih besedah zavedanje, da je zastava simbol vseh nas, ne glede na versko, etnično in nacionalno pripadnost. "Zastava ni samo simbol politične oblasti, ni samo zastava, ki jo izobešamo, ko je kakšen športen dogodek, ali da samo visijo pred uradnimi institucijami. Ne, zastavo se lahko izobeša vsak dan," je dejal.

K obisku stojnice in pogovoru s predstavniki društva Heraldica Slovenica so iz Ukoma povabili tudi učence osnovnih šol, dijake srednjih šol in vse, ki so za to zainteresirani.

Slovensko zastavo leta 1848 prvič razvili slovenski študentje na Dunaju

"Slovenska narodna zastava, belo - modro - rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so navedli, so jo leta 1848 prvič razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je prvič zavihrala 7. aprila 1848, na stavbi gostilne Zlata zvezda v Wolfovi ulici, ko jo je izobesil slovenski domoljub Lovro Toman.

Heraldica Slovenica že od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja skrbi za zastavo. V spomin na "narodnobuditeljsko" dejanje Tomana tako vsako leto 7. aprila v Wolfovi ulici ob 16.30 zamenjajo slovensko državno zastavo. Ta datum pa se je po zaslugi društva od leta 1998 uveljavil kot dan slovenske zastave, so dodali.


Najbolj brano