Današnja sreda na upravnih enotah znova v znamenju stavke zaposlenih

Na upravnih enotah danes, že četrto sredo zapored, zaposleni stavkajo. Odločitev, ali bodo stavko še zaostrili z dodatnim stavkovnim dnevom, bo najverjetneje znana v ponedeljek, ko se v Ljubljani sestanejo predstavniki upravnih enot, kjer stavka poteka. Danes sicer stavkajo na 55 od 58 upravnih enot, torej še na upravni enoti več kot pred tednom.

 Foto: Andrej Petelinsek
Foto: Andrej Petelinsek

LJUBLJANA > Predsednik konference sindikata upravnih enot in predsednik sindikata ljubljanske upravne enote na Tobačni Dragan Stanković je za STA še pojasnil, da izrekanje poteka, po dosedanjih informacijah pa je velika večina zaposlenih naklonjena uvedbi še enega stavkovnega dne. Najverjetneje bi bil to petek.

Lahko bi prišlo tudi do odločitve o stavki, ki bi trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma

Kot predvideva predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk, pa bi, če se ne bo nič spremenilo, v nadaljevanju lahko prišlo tudi do odločitve o stavki, ki bi trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma.

V sindikatu so nezadovoljni ne le z dosedanjim potekom stavkovnih pogajanj, ampak tudi centralnih in stebrnih v okviru predvidene plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij. Verk je na današnji skupni novinarski konferenci več sindikatov državne uprave dejal tudi, da vladi in resornemu ministrstvu zameri, da nihče od njihovih predstavnikov na dan stavke ni prišel na katero od upravnih enot in se pogovoril z uslužbenci.

Prav tako ni bilo novega sestanka s predstavniki ministrstva za javno upravo, je pojasnil Stanković. Je pa sindikalna stran vladni v ponedeljek formalno posredovala svoj protipredlog, ki je pravzaprav, kot je pojasnil, nekakšen povzetek njihovih dosedanjih stališč. Zdaj pa je na potezi vladna stran.

Opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev

S stavko zaposleni na upravnih enotah opozarjajo na nizke plače in hkratno obremenjenost z velikim pripadom zadev. Med stavkovnimi zahtevami sta tako povišanje plač vsem zaposlenim na upravni enoti za sedem plačnih razredov in izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih.

Predsednik sindikata zaposlenih v Upravni enoti Ljubljana Bežigrad Slobodan Vuk je poleg omenjenih med zahtevami stavkajočih na ljubljanski upravni enoti navedel še takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje in zaposlitev dodatnih kadrov.

Začetna osnovna plača pravnice je dobrih 1400 evrov bruto, referentov pa tudi manj, kot je višina minimalne plače

"Plače na upravnih enotah so v primerjavi z drugimi delodajalci, v javnem ali zasebnem sektorju, nekonkurenčne, zato je odliv kadrov stalnica, nove kadre je pa težko privabiti," je Vuk sporočil danes. Po njegovih navedbah je na primer začetna osnovna plača pravnice dobrih 1400 evrov bruto, referentov pa tudi manj, kot je višina minimalne plače. Situacija je nevzdržna in brez sistemskih sprememb postaja vedno bolj neobvladljiva, je opozoril.

Dodal je, da je po mnenju zaposlenih na ljubljanski upravni enoti v interesu države, da dosežejo stavkovni sporazum, saj uporabniki storitev upravnih enot upravičeno lahko pričakujejo, da se o njihovih vlogah odloča strokovno, učinkovito in v skladu s predpisi.

Uporabnike storitev vabijo, da si dokumente začnejo urejati pravočasno, da ne bi bili v časovni stiski. Svetujejo jim tudi, da na upravnih področjih, na katerih krajevna pristojnost upravne enote ni vezana na prebivališče, preverijo čakalne vrste in zadeve uredijo na upravnih enotah, kjer so čakalne vrste krajše.


Najbolj brano