Chef leta je Tomaž Kavčič z Zemona!
Slovenija
19. 03. 2025, 09.32
, posodobljeno: 19. 03. 2025, 18.12
Gastronomski vodnik Gault&Millau je sinoči na prireditvi GALAma v ljubljanski Festivalni dvorani Tomaža Kavčiča iz gostilne Pri Lojzetu na Zemonu imenoval za kuharskega mojstra leta 2025. V sedmih izdajah je to drugi tovrstni naslov za primorske mojstre, leta 2018 so ga premierno pripeli Ani Roš iz Hiše Franko.
Chef leta je Tomaž Kavčič Foto: Sašo Dravinec
LJUBLJANA
> Gault&Millau je gastronomski vodnik, ki bo letos praznoval 50-letnico izhajanja, v Sloveniji pa je prvič objavil ocene gostiln in restavracij leta 2018. Tako kot slavnejši Michelin izhaja iz Francije, pristop je nekoliko drugačen, a gre tudi pri rumenem vodniku - oba izdatno podpira STO - za kredibilne napotke o dobrih gostilnah. “Naši inšpektorji restavracije obiskujejo 'incognito' ter pri tem ovrednotijo prav vse vidike kulinaričnega doživetja,” pravi Mira Šemić, ki je nosilka franšize vodnika za Slovenijo in tudi Srbijo.
Posebna priznanja Gault&Millau
Ob Tomažu Kavčiču, chefu leta 2025, so za chefa tradicije imenovali Primoža Pintarja (Tolc, Spodnja Sorica), za chefa prihodnosti Jureta Brložnika (Miza za 4, Spodnja Polskava), za mladega talenta pa Jureta Dretnika (GT 19, Slovenj Gradec), ki je deloval tudi v restavraciji Placito Risano pri Hrastovljah. Naj someljejka leta je postala Nina Bratovž iz restavracije JB iz Ljubljane, POP leta Kodila Gourmet&Bistro Ljubljana, naj slaščičarna leta pa Zvezda na ljubljanskem Kongresnem trgu.
Vrh od vselej za Hišo Franko in Pri Lojzetu
Že vse od začetka sta na slovenski lestvici v ospredju Hiša Franko iz Starega Sela pri Kobaridu in Pri Lojzetu z Zemona. Skupaj s še enajstimi gostilnami imata po štiri kuharske kape, Hiša Franko Ane Roš ima 18,5 točke na 20-točkovni lestvici, Pri Lojzetu Tomaža Kavčiča pa točko manj.
Do zadnje stopnice, 19 točk, ki prinesejo pet kap, manjka torej Hiši Franko polovička, a glede na dejstvo, da je v Avstriji kar osem restavracij s petimi kapami, je videti, da so slovenski ocenjevalci bolj konzervativni, celo od Michelina, ki je Ani Roš namenil že drugič zapored najvišjo oceno, tri zvezdice, Kavčič ima eno.
Visokega in uglednega naslova chefa leta 2025 je bil Tomaž Kavčič nadvse vesel: “To je poklon meni in mojim sodelavcem, pa tudi vsem gostom, ki prihajajo k nam.” Priznanje mu je z Miro Šemič predal minister Matjaž Han, ki se je Kavčiču in vsem kolegom, ki jih je bilo v Ljubljani predsinočnjim res veliko iz vseh slovenskih krajev, zahvalil za ves prispevek k slovenskemu gostinstvu.
“Ocena je pričakovana, saj si jo zaslužimo”
Letos imajo štiri kape tri nove gostilne, Galerija Okusov iz Žalca, Repovž iz Šentjanža na Dolenjskem in Mahorčič iz Rodika. “Zelo smo veseli, saj je za nami najbolj naporno leto doslej. Lotili smo se obnove stare hiše, slednjič je šlo zaradi dotrajanosti za nadomestno gradnjo. Obenem smo imeli gostilno vseskozi odprto,” pravi Ksenija Krajšek Mahorčič. Dodaja, da priznanje ni bilo nepričakovano, ker ve, da si ga zaslužijo. “To nam vedno znova potrjujejo tudi gostje,” pravi. Pri michelinu imajo zeleno, trajnostno zvezdico, na kar so zelo ponosni, pa tudi znak Bib Gourmand za odlično razmerje med ceno in kakovostjo. Po tri kape ima kar 31 slovenskih gostiln, med njimi so iz primorskih krajev Dam iz Kromberka, COB iz Portoroža, Špacapanova hiša iz Komna, Grad Štanjel Restaurant&Lounge Bar, Majerija iz Slapa pri Vipavi, Mangrt iz Loga pod Mangrtom, Rizibizi in Sophia iz Portoroža, Stara Gostilna iz Pirana, Bistro Štorja iz Postojne, Hiša Krasna iz Lokve, Pikol iz Rožne Doline, Calypso iz Nove Gorice in Restavracija Hotel Marina iz Izole. Tiskani vodnik izide prihodnji mesec.