Borzni komentar: Donosen domači trg

V letošnjem letu je osrednji indeks Ljubljanske borze SBITOP znova pokazal stabilnost in profitalbilnost z minimalno zadolženostjo podjetij in z ugodnimi cenami delnic. NLB letos izstopa s 35,88-odstotnim donosom in z izjemno nizkim aktualnim razmerjem P/E, ki je celo nižje od pet, kar kaže na zelo privlačno vrednotenje, tudi v primerjavi z globalnimi standardi.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Telekom Slovenije (vključeno izplačilo dividend) in Petrol sta prav tako imela visoke donose, 22,7 in 22,32 odstotka, in imata aktualni razmerji P/E pod deset, medtem ko je Zavarovalna skupina Sava (Sava Re) imela donos 21,43 odstotka in razmerje P/E sedem. Cinkarna Celje (vključeno izplačilo dividend) in Krka sta dosegli donose okoli 19, Luka Koper 11,46 odstotka z razmerjem P/E devet.

V primerjavi s svetovnim Bloombergovim indeksom World z razmerjem P/E 20,8 ponuja domači delniški trg, kjer ima indeks SBITOP P/E razmerje osem, ponuja privlačne možnosti za naložbe z nižjimi vrednotenji ter stabilnim in dobičkonosmim poslovanjem, kar privablja tako domače kot tuje vlagatelje, ki iščejo stabilnost in dobičkonosnost z manjšim finančnim tveganjem.

Letos se SBITOP ponaša z 20-odstotno rastjo, če vključimo še izplačilo dividend, kar je bilo precej izstopajoče v primerjavi z manj izrazito rastjo drugih svetovnih trgov, kot so Nasdaq in S&P 500 z okoli 12 odstotki (merjeno v evrih) ter nemškim DAX z desetimi odstotki.

Ob nižji likvidnosti je med drugim sektorska kompozicija tista, ki vpliva na nižjo ceno domačega indeksa, saj ta, na primer, ne vsebuje podjetij iz tehnološkega sektorja, ki imajo na globalnih trgih visoke odčitke kazalnikov P/E. Nižje cene delnic podjetij iz indeksa SBITOP v primerjavi z nemškim DAX pomenijo, da ima domači delniški indeks krepko višji pričakovani dividendni donos. Ta za SBITOP po podatkih Bloomberga trenutno znaša 7,2 odstotka, medtem ko ima nemški DAX triodstotni pričakovani dividendni donos.


Najbolj brano