Bizarna študentska dela: od molže krav do fotografiranja stopal

Ko pomislimo na študentsko delo, si pogosto najprej predstavljamo delo v gostinstvu, prodajo in delo s strankami, saj so ta dela javnosti najbolj na očeh. V resnici pa je tovrstnega študentskega dela relativno malo.

Prodaja v trgovini in delo s strankami sodita med običajna 
študentska dela. Foto: Neznan/internet
Prodaja v trgovini in delo s strankami sodita med običajna študentska dela. Foto: Neznan/internet

SLOVENIJA > Študentje pogosto posegajo tudi po več kot le običajnih službah. Opravljajo tudi nenavadna dela, od molže krav do fotografiranja stopal. Iz katerih nenavadnih dejavnosti študentje pridobivajo dragocene izkušnje in kateri poklici so zanje sanjski?

Le osem odstotkov v gostinstvu

Kljub splošnemu preričanju, da največ študentov dela v gostinstvu, je takega študentskega dela sorazmerno malo. Le osem odstotkov zaposlenih študentov in dijakov namreč dela v gostinski dejavnosti. Med običajna študentska dela sicer uvrščamo tudi prodajo, delo s strankami in strokovno delo iz različnih področij, a raziskava e-Študentskega Servisa Mladi in trg dela 2024 razkriva obilico nenavadnih del, ki jih poleg teh opravljajo mladi. Mednje sodijo upravljanje podvodnega drona, prevajanje pasjih zvokov, vodenje pasjih tekmovanj, lupljenje čebule, pranje kalčkov, fotografiranje stopal, molža krav in izdelovanje začasnih tatujev. Prav pri vsakem delu mladi pridobijo pomembne življenjske izkušnje, mehke veščine in kompetence, ki jim pridejo prav skozi vso kariero, sporočajo na e-Študentskem servisu. Nenavadna dela pa niso le zanimiva, temveč tudi polna izzivov.

Med nenavadna dela, ki jih tudi opravljajo študenti, sodijo upravljanje podvodnega drona, prevajanje pasjih zvokov, vodenje pasjih tekmovanj, lupljenje čebule, pranje kalčkov, fotografiranje stopal, molža krav in izdelovanje začasnih tatujev.

Kateri poklici so najbolj zaželeni?

Sanjski poklici mladih pogosto odražajo njihove strasti, talente in ambicije. Želijo si delati v poklicih, ki jim omogočajo osebno rast, ustvarjalnost in priložnosti za razvoj, o poklicnih ambicijah mladih razlagajo na e-Študentskem servisu. Po njihovi raziskavi naj bi med najbolj zaželene poklice študentov in dijakov sodili tisti v kmetijstvu, zdravstveni negi, podjetništvu, profesionalnem nogometu ter klinični in forenzični psihologiji. Za kmetijstvo naj bi se mladi odločali predvsem zaradi stika z naravo ter zanimanja za trajnostni razvoj in okolje, za zdravstveno nego pa zaradi želje pomagati ljudem in igrati ključno vlogo v zdravstvenem sistemu. Po podatkih e-Študentskega servisa naj bi mlade še posebej privlačilo podjetništvo zaradi želje po direktorskem delu in vodenju lastnega podjetja. Že v lanski raziskavi Mladi in trg dela 2023 je kar 20 odstotkov mladih povedalo, da razmišljajo o ustanovitvi lastnega podjetja takoj po šolanju. Kar 30 odstotkov pa jih je odgovorilo, da želijo imeti dolgoročno svoje podjetje, pojasnjujejo. O profesionalnem nogometu medtem mladi sanjajo predvsem zaradi slave, adrenalina in strasti do športa, o klinični in forenzični psihologiji pa zaradi možnosti reševanja kompleksnih problemov in pomoči ljudem v stiski.

Pridobivanje izkušenj

V zadnjih letih mladi povprašujejo predvsem po strokovnih delih v smeri šolanja, ki jim prinašajo relevantne izkušnje in preizkušanje šolske teorije v praksi. Tako lahko mladi razvijajo kompetence, ki jih v šolskem okolju ne morejo, pojasnjujejo na e-Študentskem servisu. Po analizi javnega mnenja Ninamedia iz leta 2022 se je namreč izkazalo, da kar 62 odstotkov dijakov in študentov najde zaposlitev pri delodajalcu, kjer so opravljali študentsko delo. Študentska dela torej niso zgolj priložnost za zaslužek, temveč tudi dragocena izkušnja, ki mladim pomaga pri kariernem razvoju. Skozi raznovrstna dela spoznavajo različne poklice in delodajalce, svoje talente in interese ter razvijajo pomembne veščine.


Najbolj brano