Arso danes za jugozahod in jugovzhod države izdal rumeno vremensko opozorilo

Deževno vreme, ki je že zajelo zahodno polovico države, bo po napovedih meteorologov vztrajalo vse do nedelje. Ob deževju bodo naraščali vodotoki. Agencija RS za okolje (Arso) je za jugozahod in jugovzhod za danes izdala rumeno vremensko opozorilo.

 Foto: Petra Vidrih
Foto: Petra Vidrih

LJUBLJANA > Arso je rumeno vremensko opozorilo za jugozahod države za danes nekje do 15. ure izdal zaradi napovedanega deževja, močnejšega vetra in možnih krajevnih neviht. Za severozahod države pa je za danes izdal rumeno opozorilo do večera zaradi močnejšega vetra. Za petek in soboto je rumeno vremensko opozorilo izdano za celotno državo.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov je Arso izdal tudi posebno vremensko napoved za območja Gorenjske, Savinjske in Koroške, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Na območju savinjske in koroške regije lahko danes pade do okoli pet milimetrov, na Gorenjskem pa krajevno lahko okoli 20 milimetrov padavin. V petek bodo krajevne padavine pogostejše popoldne in zvečer, padlo bo večinoma med pet in 15 milimetri padavin.

Ob padavinah bodo danes čez dan reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji začele naraščati, naraščale bodo predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki, navaja današnje hidrološko poročilo Arsa. Večje reke na tem območju ter reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost. Podobne hidrološke razmere se bodo nato nadaljevale tudi v petek dopoldne, popoldne in v noči na soboto pa bo ob nevihtah z nalivi možno hitro naraščanje in razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Verjetnost za to bo manjša v severovzhodni Sloveniji. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. V soboto se bo naraščanje rek še nadaljevalo, predvidoma bo najbolj izrazito v vzhodnem delu države, še navaja današnje hidrološko poročilo Arsa.


Najbolj brano