Primorska je utrdila status gastronomske velesile: Hiša Franko ima tri michelinke!

Ana Roš in Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu imata od danes tri michelinove zvezdice! Na svetu je restavracij z najvišjim priznanjem najbolj uveljavljenega gastronomskega vodnika zgolj 140. Od danes ima dve zvezdici restavracija Milka v Kranjski gori, novost pa je zelena (trajnostna) zvezdica za Špacapanovo hišo iz Komna.

Letošnji nagrajenci Foto: Sašo Dravinec
Letošnji nagrajenci Foto: Sašo Dravinec

LJUBLJANA > “Letos je leto praznovanj. Tako jaz kot Hiša Franko sva v 50. letu, vsi skupaj z otroci in sodelavci pa živimo pravljico s srečnim koncem,” je danes na ljubljanskem gradu za Primorske novice povedala Ana Roš. Letošnje leto je začela s poroko z Urbanom Stojanom, danes pa ni pozabila omeniti niti zaslug nekdanjega partnerja Valterja Kramarja, s katerim sta ostala poslovno povezana. Pred ekipo Hiše Franko so sladke skrbi, saj bo tretja zvezdica pospešila zanimanje za obisk Kobarida.

Ana Roš (foto: STA)

Potrditev za dobro delo

“Dobili smo potrditev za dobro delo pa tudi injekcijo na prehodu v turistično bolj mirni del leta,” je dejala Ana Roš. Hiša Franko bo odprta do 6. januarja, potem se bodo posvetili dejavnostim drugje po svetu, medtem pa bodo več energije namenili tudi ljubljanskim projektom Pekarna Ana in Ana in Slon, ki se v kratkem seli v Knafljev prehod. Primorska ima še tri gostilne z eno michelinko. Imajo jih Tomaž Kavčič (Pri Lojzetu, Zemono), Uroš Fakuč (Dam, Kromberk) in Filip Matjaž (COB, Portorož).

V Sloveniji ima 59 restavracij in gostiln michelinovo priporočilo, dvanajst je primorskih. Dosedanjim se je pridružil Kogo, ki deluje v Hiši refoška koprskega Vinaskopra. Vse pomembnejše priznanje, zeleno zvezdico za izponjevanje trajnostnih zavez, pa so ocenjevalci letos pripeli Špacapanovi hiši iz Komna.

Ago Špacapan (foto: Sašo Dravinec)

Tretja primorska zelena zvezdica

“Izjemno sem zadovoljen potrditve za našo dolgoletno usmeritev,” je povedal Ago Špacapan, ki se je pridružil ozkemu krogu sedmih nosilcev zelenih zvezdic, v katerem sta še Hiša Franko in gostilna Mahorčič Ksenije in Martina Mahorčič iz Rodika. Njihova imenitna gostilna na meji med Brkini in Krasom je tudi nosilka oznake BIB Gourmand za dobro razmerje med ceno in kakovostjo, ki jo imata na Primorskem še Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah) in Jožef (Idrija).

Podelitve na ljubljanskem gradu se je danes udeležila velika večina nagrajenih kuharskih mojstrov, priznanja pa so v izvrstnem vzdušju podelili minister Matjaž Han, direktorica direktorata za turizem Dubravka Kalin in direktorica Slovenske turitstične organizacije Maja Pak, ki je posebej izpostavila navdih, ki ga širijo kuharski mojstri. Več sledi v petkovi prilogi 7. val.

Pet novink se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana). Ob tem pa so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija Cubo (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Portorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Vila Planinka (Zgornje Jezersko).

Najbolj brano