2TDK bo gradbince še ta teden pozval k predložitvi cen za izgradnjo drugega tira

Projektno podjetje 2TDK bo gradbince, ki so ostali v igri za izgradnjo drugega tira Divača-Koper, še ta teden pozval k predložitvi cene. Medtem na državni revizijski komisiji teče postopek obravnave pritožb podjetij, ki jim 2TDK v prvi fazi razpisa ni priznal usposobljenosti. Projektno podjetje računa, da bi lahko izvajalca izbrali spomladi.

Projektno podjetje 2TDK bo gradbince, ki so ostali v igri za 
izgradnjo drugega tira Divača-Koper, še ta teden pozval k predložitvi cene.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Projektno podjetje 2TDK bo gradbince, ki so ostali v igri za izgradnjo drugega tira Divača-Koper, še ta teden pozval k predložitvi cene.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Nova uprava 2TDK s Pavlom Hevko na čelu je sklenila, da za dela na drugem tiru med Divačo in Koprom sposobnost za oba odseka prizna Gorenjski gradbeni družbi v sodelovanju s CGP in češkim Metrostavom ter avstrijskemu Strabagu, ki se je povezal z nemškim podjetjem Ed Züblin in turškim Gülermak Agirom. Prav tako v igri ostajata ponudbi Kolektorja CPG v sodelovanju z Yapi Merkezijem in Özaltinom ter turškega gradbinca Cengiz.

Upajo, da bodo lahko izvajalca glavnih del izbrali spomladi prihodnje leto

Te gradbince bo 2TDK še ta teden pozval k oddaji cene, ki pa jo bodo v družbi limitirali. Kot so povedali, upajo, da bodo lahko izvajalca glavnih del izbrali spomladi prihodnje leto.

Potek izbora je odvisen tudi od postopkov na državni revizijski komisiji. Ta se ukvarja s sedmimi pritožbami gradbincev, ki jih je 2TDK izločil v prvi fazi projekta in med katerimi je tudi več kitajskih podjetij.

"Družba 2TDK je pri odločitvi ravnala skladno z veljavno zakonodajo, ki spodbuja in pospešuje hitrejši razvoj gospodarstva in rast investicij po epidemiji covida-19. Skladno z omenjeno zakonodajo gospodarski subjekti iz tretjih držav v postopku javnega naročila sodelujejo, če imajo države sklenjen večstranski ali dvostranski trgovinski sporazum," so odločitev o priznanju sposobnosti nekaterim in izločitvi drugih oktobra utemeljili v projektnem podjetju.

Aktualno tudi vprašanje sodelovanja Madžarske

Hevka je tedaj pojasnil, da ima Turčija podpisan dvostranski dogovor s Slovenijo, zato lahko turška podjetja sodelujejo v nadaljnji fazi projekta, "Kitajci pa ga žal nimajo".

Je pa pri projektu drugi tir znova aktualno tudi vprašanje sodelovanja Madžarske. Vlada je namreč prejšnji teden na odbor DZ za zunanjo politiko naslovila pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Pobuda je označena z oznako interno, zato podrobnosti niso znane.

Ni pa to prva pobuda za sodelovanje z Madžari pri največjem, nekaj več kot milijardo evrov vrednem infrastrukturnem projektu v državi. Za sodelovanje si je pred leti prizadevala tudi vlada Mira Cerarja, in sicer tako, da bi Madžarska za projekt prispevala do 200 milijonov evrov kapitalskega vložka v podjetju 2TDK.


Najbolj brano