Ugledni znanstvenik po domače povzel zapis na spletu

Na spletni strani Metina lista (www.metinalista.si) predstojniku Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jožetu Balažicu pripisujejo plagiatorstvo v zapisu o homeopatiji. Balažic, hkrati tožilec Zdravniške zbornice (ZZ), je po navedbi spletne strani besedilo “v celoti ... prekopiral/prepisal/kopipejstal” s spletne strani www.skeptik.si.

Predstojnik Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jože Balažic plagiatorstvo priznava, pripisuje ga lastni površnosti. Že danes bo o tem razpravljal odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice
Predstojnik Inštituta za sodno medicino prof. dr. Jože Balažic plagiatorstvo priznava, pripisuje ga lastni površnosti. Že danes bo o tem razpravljal odbor za pravno-etična vprašanja Zdravniške zbornice 

LJUBLJANA> Zakaj? Jože Balažic priznava in pravi, da se je to zgodilo “iz šlamparije. V naglici sem pozabil navesti vir.”

Ta spletna stran v zapisu Neznanska lahkost plonkanja med drugim navaja: “13. septembra lani ... so na spletni strani Skeptik.si objavili zapis ... Homeopatija, v katerem avtor Jernej Haložan piše o homeopatiji, obliki alternativne medicine, in med drugim tudi o pripravi homeopatskih zdravil, znanosti in placebo efektu. ... In glej ga zlomka, taisti zapis, do potankosti prekopiran (!), se je, leto kasneje, pojavil v zborniku s 5. Zadravčevih dnevov (...) Tekst je v celoti (!) prekopiral/prepisal/kopipejstal prof. dr. Jože Balažic, dr. med., predstojnik Inštituta za sodno medicino. (...) To je storil celo brez navedbe vira (...)”

Navedeno je še, kaj je Balažic dodal, pojem iz izvirnika “strupen kačji pik” pa je zamenjal s “strupen osji pik”. Objavljajo izvirno besedilo in kopijo besedila iz zbornika.

“Avtorju sem se že opravičil”

V zdravstvu in v Zdravniški zbornici je prof. dr. Jože Balažic ugledno ime, zato navedba o plagiatorstvu zbuja veliko pozornost. Jože Balažic prepis priznava: “Prepisal sem en odstavek,” nam je včeraj povedal po telefonu. Na opazko, da je odstavkov več, pravi: “Da, še pol drugega. Besedilo sem prekopiral z interneta, ne vem več, od kod, se mi je pa zdelo zanimivo. Da vira nisem navedel, sem opazil prepozno, ko je bil zbornik že v tisku. Šlo je za navadno šlamparijo, nastalo v naglici. Nima pa to nobene vrednosti, objava mi ne prinaša točk ali česa drugega ...” Dodaja, da se je z avtorjem izvirnika, Jernejem Haložanom sestal v Mariboru: “Opravičil sem se mu in obljubil, da bodo vsi prejemniki zbornika dobili moje pisno pojasnilo o avtorstvu sestavka. Avtor ni zahteval odškodnine; če bi jo, bi mu jo izplačal. Žal se v naglici dogajajo take šlamparije, ki človeku škodijo ...” Komentarja avtorja izvirnega teksta do zaključka redakcije današnjega časopisa nismo prejeli.

Danes na odboru Zdravniške zbornice

Kaj meni Zdravniška zbornica? Predsednik Andrej Možina si je na naš predlog včeraj ogledal omenjeno internetno stran, zatem pa povedal, da bo ta primer že na današnji seji obravnaval odbor za pravno-etična vprašanja. “Odbor prejema veliko prijav o plagiatorstvu in vse obravnava.”

V tem primeru se mu zdi objava na omenjeni internetni strani sicer anonimna, saj ni podpisana, “je pa obtožba obširno argumentirana. Prava pot je obravnava na odboru, ki mora presojati o vsem in vsakomer, ne glede na položaj in funkcijo.”

JASNA ARKO


Najbolj brano