Odmevi na odstop zdravstvene ministrice

Kako odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza komntirajo Dorjan Marušič, Tomaž Gantar, Metod Mezek, Andrej Možina, Matevž Ravnikar in Jani Dernič?

Dorjan Marušič Foto: STA
Dorjan Marušič Foto: STA

Brez politične podpore si le figura

Dorjan Marušič, nekdanji minister za zdravje, zdravnik in član visoke svetovalne skupine EU komisarja za zdravje: “Odstop je njena osebna odločitev in že preteklost. Pomembne pa so politične posledice te odločitve. Zato ponavljam mnenje ob odstopu prejšnjega ministra - ne gre več za strokovna vprašanja ali za strokovnost ministra, ministrice, ni najpomembneje, kako se piše. Gre za politično vprašanje, ki terja podporo celotne vladne koalicije. Minister brez popolnega soglasja vseh vladnih strank za reformo sistema, zavarovanja in popravke sistema javnih naročil bo le figura. Zdaj za reformo ni več časa, ostaja le še politična rešitev. Na potezi so predsednica vlade, zbor ministrov in predsedniki strank - končno morajo sprejeti dejstvo, da je zdravje prva prioriteta vsakega posameznika, zdravstveni sistem pa se - edini - dotakne vsakogar izmed nas.”

Ministrica naivna, imenovanje neodgovorno

Tomaž Gantar, nekdanji zdravstveni minister, zdravnik: “Ne glede na navedbe v odstopni izjavi je ministrica to mesto sprejela zelo naivno. Njeno imenovanje je bilo neodgovorno. Že takoj so bile znane njene povezave s področjem investicij v zdravstvu, financiranih z javnim denarjem. Težko verjamem, da je bila zaradi napovedane reforme deležna groženj in pritiskov. Teh sam nisem bil deležen, tudi moja družina ne. Ko primerjaš, kaj dobiš z ministrovanjem in kaj z družinskimi posli ... Glede na zelo slabo pripravljeno novo koalicijsko pogodbo za področje zdravstva močno dvomim, da bi bil kdo z resnim namenom reformirati zdravstvo, še pripravljen biti minister; čeprav je glavnina reforme nared, v predalu. Najbolje, da zdravstvo prevzame premierka - naj sama spozna, da je to prioriteta, ki terja dejanja, ukrepe in tudi denar. Če so ga našli za sanacijo bank, ga bodo morali še za zdravstvo. Časa pa ni več.”

V zavodih presenečeni in zaskrbljeni

Metod Mezek, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije: “Presenečeni in zaskrbljeni smo. Velikanska škoda nastaja v zdravstvenem sistemu, ki že leta doživlja zamenjave ministrov, s tem se odlaga nujna reforma, na njegov račun pa politika raje rešuje gospodarstvo. Zdaj je na taki ravni, da so ukrepi in dejanja nujni takoj, enako kot dodatni denar. Zato upamo, da bo vlada nemudoma zdravstvo postavila za prioriteto. Če ne, bodo dobavitelji ustavili dobave, v bolnišnicah in drugod bodo zaposleni ostali brez plač, nastradali bodo bolniki. Časa ni več. Novi minister bi moral biti kdo od poznavalcev sistema, ki ima z njim že izkušnje ali pa mora vajeti takoj prevzeti premierka Bratuškova.”

Zahteva po odpravi anarhije

Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice: “Presenečeni smo nad odstopom, saj smo sodelovali v fazi iskanja ministra in smo bili prepričani, da je bila izbira prava. Odstop po mesecu dni iz enega najpomembnejših resorjev je nerazumno in neodgovorno dejanje, ne glede na razloge. Velik del odgovornosti pa ima pri tem tudi Bratuškova. Zdravstvo hodi po robu prepada, ob tem je zastrašujoča teza, ki se poraja: najprej sesutje, nato gradnja novega sistema. Prav zato bomo na današnjem zasedanju koordinacije zdravniških organizacij od vlade zahtevali, naj takoj odpravi anarhijo v zdravstvu in prekine prakso, da vsi že bežijo s te ladje.”

Storjenih je bilo preveč napačnih korakov

Matevž Ravnikar, direktor Zdravstvenega doma Koper: “Odstop je, med drugim, posledica dejstva, da je ministrica zadeve napačno zastavila in v startu onemogočila vse vrste komunikacije, koristne tudi za izmenjavo podatkov. Na srečanju združenja zdravstvenih zavodov je bila komunikacija že vnaprej onemogočena. Preseneča dejstvo, da je ob nastopu funkcije omenjala korupcijo in 500 milijonov evrov koruptivnega denarja, ni pa navedla, od kod ta podatek in kako se bo spopadla s tem problemom. Zadev se je lotila v prepričanju, da je v zdravstvu vse narobe, to pa je izkrivljanje in poenostavljanje. Dvomim, da je odstopila zaradi pritiskov lobijev, najbrž gre za spoznanje, da ne premore veščin za odpravo težav in anomalij. Žal mi je, da namesto nje vajeti pred mesecem ni prevzel Igor Šoltes.”

Brez podpore koalicije ni uspeha

Jani Dernič, direktor izolske bolnišnice: “Tri mesece je trajalo iskanje nove ministrice, po mesecu dela je zdravstvo spet na tapeti. To hromi sistem in vse izvajalce v zdravstvu ter potrjuje, da država sploh nima začrtane zdravstvene politike. Ministrstvo za zdravje bi moralo s pomočjo izkušenih državnih sekretarjev, pa ne le z dvema ali s tremi, jasno opredeliti nekaj nujnih prioritet, pa tudi njihovo financiranje, vlada pa zagotoviti denar zanje. Koalicija in vlada bi morali zdravstvo ne le umestiti med prioritete, temveč narediti seznam kratkoročnih in dolgoročnih nujnih ukrepov, ob tem začrtati tudi financiranje. Utrujeni smo že, da smo vedno znova spet na začetku in da se vsak naslednik šele spoznava s problemi. Časa za to preprosto ni več.”

JASNA ARKO


Najbolj brano