Nagradili mir in ljubezen

“Kako malo je treba, le nekaj spoštovanja, da naša različnost postane zelo bogata”, je v portoroškem Avditoriju dejal pater Bogdan Knavs, ko je skupaj z Vladimirjem Krpanom sinoči dvignil zlato jabolko. Tokrat so ga Primorci prvič izročili v roke paru, prvič pa ga je dobil nekdo, ki ni (bil) Primorec.

Nagrajenca akcije Osebnost Primorske 2013 Vladimir Krpan in Bogdan Knavs Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Nagrajenca akcije Osebnost Primorske 2013 Vladimir Krpan in Bogdan Knavs Foto: Tomaz Primozic/Fpa

PORTOROŽ > A ta mala zadrega, ki je pravzaprav niti nihče ne bi opazil, če Vladimir Krpan ne bi pozval, naj patra Bogdana Knavsa polna dvorana s ploskanjem naredi za Primorca, je bila hitro odpravljena. Knavs pa je tako v enem večeru postal Primorec, skupaj s Krpanom, predsednikom območnega združenja za vrednote NOB Nova Gorica, pa osebnost Primorske 2013.

Med tistimi, ki so glasovali v akciji Osebnost Primorske 2013 smo izžrebali šest dobitnikov darilnih paketov. Po pošti jih bodo prejeli: Giuseppe Giove iz Kopra, Polona Senčar iz Pirana, Igor Šircelj iz Kopra, Darko Antončič iz Sežane, Ivana Baskar iz Grgarja in Iztok Erman iz Nove Gorice.

Naziv sta si prislužila, ker nista iskala moči in zlata, temveč mir in ljubezen ter na Sveti Gori oktobra lani pripravila mašo za vse žrtve vojn, za partizane, talce, internirance. Bila sta prva, ki sta pozvala ljudi različnih prepričanj in svetovnih nazorov, naj si sežejo v roke, naj bodo drug drugemu preprosto ljudje, in Primorska ju je za to nagradila.

A ni le Knavs pustil sledi na Primorskem, tudi Primorska ga je na njem. “Mislim, da sem jaz tisti, ki se moram zahvaliti, kajti v nepolnih treh letih, kolikor sem služboval tu, sem se od Primorcev učil, kaj je širina”.

Na naši spletni strani si lahko ogledate fotogalerijo zaključnega dogodka akcije Osebnost Primorske 2013.

Krpan pa je čestital ostalim mesečnim osebnostim Primorske. “O tem nisva razmišljala, ko sva ustvarjala. Kaki pa je tako debel, da bi ga lahko razrezali na dvanajst delov in razdelili vsem, ki so bili nocoj na odru.”

Že deveto leto zapored je izjemne Primorce na odru portoroškega Avditorija gostila Nataša Benčič. S humornimi opazkami ji je pomagala Ana Liza oziroma Nataša Tič Ralijan in predlagala, da bi se obe voditeljici lahko kar združili v Natašo Bentič. Za glasbene predahe so poskrbeli Martina Feri, Enzo Hrovatin in drugi. Za posebno presenečenje pa je že v začetku večera z melodijo Barčice poskrbel harmonikar Aleksander Ipavec, ki je zaigral na edinstven instrument; nekakšno harmoniko, narejeno po načrtih Leonarda da Vincija.

Že čez dva tedna pa bomo z novimi kandidati in novim glasovanjem za osebnost Primorske to akcijo zapeljali že v deseto leto.

V dosedanjih osmih izborih so zlata jabolka prejeli: Tomislav Klokočovnik (2005); Erik Brecelj (2006); Franc Prelc (2007); Boris Pahor (2008); Tea Leban (2009); Peter Ventin (2010); Jadranka Vrh Jermančič (2011); Pia Cah (2012).

Vsi izjemni in prizadevni

Finaliste akcije Osebnost Primorske 2013 so vsak mesec minulega leta izbirali bralci, poslušalci in gledalci ter komisija vseh treh medijskih hiš, ki skupaj podeljujejo zlato jabolko. Priznanja za svoja dejanja, ki so jih dvignila iz povprečja, so si prislužili še: zdravnik, ki se bori za pravice pacientov Danijel Bešič Loredan, smučarski skakalec Jaka Hvala, direktorica muzeja, ki je oživil Tolminski punt Damjana Fortunat Černilogar, mama Ana Jurčić, igralec, režiser in humorist Andrej Jelačin, vztrajni knjižničar Ivan Komel, vodja Postaje Topolove Donatella Ruttar, zbiralec starih sorta sadja Gregor Božič, ultramaratonka, ki je objela Slovenijo Sonja Leskovar, soavtorica razstave o spominih internirancev Saša Petejan ter dobrodelnici, ki otrokom podarjata upanje, Tijana Despinič in Nataša Maglica.

HELENA RACE


Najbolj brano