Znebili so se dolgih kolon, zapleta pa se pri gradnji obvoznice

Potem ko so se s sprostitvijo dvosmernega prometa čez gradbišče novega krožišča na Kozini končno znebili dolgih kolon, se zdaj zapleta pri gradnji obvoznice. Zaradi bližajoče se turistične sezone naj bi dela potekala v zmanjšanjem obsegu, direkcija pa naj bi prilagodila tudi dinamiko financiranja naložbe.

S sprostitvijo dvosmernega prometa v središču Kozine so si oddahnili tako domačini kot vozniki. Foto: Danijel Cek
S sprostitvijo dvosmernega prometa v središču Kozine so si oddahnili tako domačini kot vozniki. Foto: Danijel Cek

HRPELJE, KOZINA > “Vsi smo si oddahnili, tako krajani kot vozniki. Tudi sama bi si najbolj želela, da do teh zastojev sploh ne bi prišlo,” je sprostitev dvosmernega prometa čez gradbišče zloglasnega krožišča na Kozini, kjer dela potekajo že od februarja, pospremila županja Saša Likavec Svetelšek. Kot pravi, so prav dolge kolone vozil nazorno pokazale, kako zelo je celotna hrpeljsko-kozinska občina obremenjena s tranzitnim prometom.

Tudi po sprostitvi dvosmernega prometa čez del gradbišča na glavni prometni žili Reka -Trst dela na ostalih dveh krakih na Rodiški in Istrski ulici potekajo nemoteno naprej. “Glavnina del, kanalizacijsko omrežje, ureditev ulic, pločnikov in javne razsvetljave, mora biti zaključena še pred koncem poletne sezone, po 15. septembru sledi samo še končna ureditev samega krožišča,” napoveduje.

600.000

evrov je direkcija letos namenila za gradnjo obvoznice mimo Hrpelj in Kozine

Se pa medtem zapleta pri gradnji obvoznice. Direkcija za infrastrukturo, ki je glavni investitor sedem milijonov evrov težke naložbe, je izvajalca del, podjetje Godina, obvestila o prilagoditvi dinamike financiranja projektov izgradnje državnih cest. Dela so sicer že prej začasno obstala tudi zaradi arheoloških raziskav v bližini najdišča Debela griža ob Remeščici. Arheologi so z delom minuli teden sicer že zaključili in sporočili, da na raziskanem območju trase ni bilo arheoloških najdb.

Bolj intenzivno bodo nadaljevali konec leta

“Izvajalec del nas je obvestil o spremembi dinamike financiranja, ki jo je prejel od DRSI, ter o potrebni posodobitvi terminskega plana, kar bo posledično vplivalo tudi na izvajanje sofinancerskih aktivnosti s strani občine. V letošnjem letu je DRSI predvidel sredstva v višini 600.000 evrov,” so pojasnili na občini. Na direkciji naj bi jim sicer zagotovili, da bodo z deli bolj intenzivno nadaljevali konec letošnjega leta, za kar naj bi imeli tudi že zagotovljena sredstva.

“Dela potekajo skladno s podpisano pogodbo, rok za dokončanje je januar 2025,” pa so na naša vprašanja, zakaj se dela zamikajo, v skopem odgovoru sporočili z direkcije. Kot so še dodali, je na področju cest v državnem proračunu trenutno aktivnih več kot 860 projektov in odprtih 186 gradbišč. Delitev denarja po projektih pa naj bi sledil tako imenovanem drsnem planu za šestletno obdobje.

Gradnja obvoznice mimo Hrpelj in Kozine naj bi začasno zastala tudi zaradi bližajoče se turistične sezone Foto: arhiv Občine Hrpelje-Kozina

“O razlogih, kaj je botrovalo taki odločitvi, težko ugibam, dokler se s predstavniki direkcije ne sestanemo in pogovorimo. Verjamem pa, da bodo z gradnjo zagotovo nadaljevali, saj jih zavezujejo pogodbe, nastali so tudi že določeni stroški,” pravi županja. Dela trenutno potekajo v zmanjšanem obsegu, menda tudi zaradi bližajoče se turistične sezone, saj naj bi gradnja obvoznice povzročala morebitne začasne zastoje, še pojasnjujejo na občini.

Kot poudarja županja, je za Hrpelje in Kozino obvoznica vitalnega pomena. “Prav ta situacija z dolgimi kolonami zaradi gradnje krožišča je pokazala, da je obvoznica nujno potrebna,” izpostavlja in dodaja, da vse bolj številčen promet močno poslabšuje kakovost bivanja domačinov. “Zaradi izjemne prometne obremenitve pokajo tudi stene hiš,” še opozarja na nevzdržne prometne razmere ob državni cesti med Kozino in Starodom, ki trajajo že leta. Tudi zato bi bila nujna čimprejšnja izgradnja avtoceste med Jelšanami in Postojno, na katero bi preusmerili tranzitni promet.


Najbolj brano