“Zmaga je že biti v Londonu”

“Prvo ocenjevanje je mimo! Pet ocenjevalcev je bilo na vrtu in so pregledovali vsak detajl! Odšli so nasmejani, karkoli pač to lahko pomeni,” sta bila Borut Benedejčič in Tanja Godnič zadovoljna po prvem krogu ocenjevanja na najprestižnejši hortikulturni razstavi na svetu - Chelsea Flower Show.

Pepa bo tokrat Nina Ukmar Foto: Tina Čič
Pepa bo tokrat Nina Ukmar Foto: Tina Čič

LONDON, KRAS> “Bilo je ogromno novinarjev, BBC je snemal naš vrt zelo podrobno, več kot eno uro. Upajmo, da bo tudi jutri pozitiven odziv! Komaj čakamo,” sta sporočila v pričakovanju finalnega ocenjevanja.

Pepina zgodba je nadaljevanje Pepinega vrta, s katerim je Borut Benedejčič pred tremi leti zmagal na londonski hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show, v kategoriji malih vrtov. Ta uspeh mu je prinesel vabilo na razstavo Chelsea Flower Show, ki jo prav tako prireja britansko Kraljevo hortikulturno združenje. S Pepinim vrtom je Benedejčič predstavljal avtentičen kraški vrt, tokrat pa se je premaknil na obrobje vasi, na kraški suhi travnik, ki se ponaša z izjemno rastlinsko pestrostjo. Tu se igra Pepin vnuk - kraški pastirček, ki ga bo “zaigral” Benedejčičev nečak Dan Benedejčič, medtem ko bo Pepa Nina Ukmar. Pepina zgodba bo Kras predstavila tudi s socialnega in kulturnega vidika, pravi Benedejčič, ki v svet prenaša sporočilo ohranjanja kulturne dediščine in rastlinske pestrosti: “Vse to je treba vzdrževati in promovirati, saj je to eden od načinov, kako se da na Krasu skozi dopolnilne dejavnosti živeti in preživeti.” Polovico denarja za ta 40.000 evrov vreden projekt so prispevale štiri kraško-brkinske občine in občina Zgonik iz sosednje Italije. Vstopnice za CFS so že zdavnaj razprodane, na “sivem” trgu so zdaj naprodaj po 300 funtov oziroma 372 evrov.

Žirija si je vrtove še zadnjič ogledala včeraj dopoldne, razglasitev rezultatov je bila sprva predvidena za pozno popoldne oziroma zvečer, vendar so jo zaradi spremembe urnika obiska britanske kraljeve družine prestavili na danes dopoldne. Danes bodo tudi uradno odprli razstavo, ki si jo bo 175.000 obiskovalcev lahko ogledalo do sobote. Kakršna koli bo že uvrstitev, očitno je, da je Pepina zgodba pritegnila veliko pozornosti. Uvrstila se je celo na tretje mesto lestvice priljubljenosti na uradnem spletnem portalu te najprestižnejše hortikulturne razstave na svetu.

Avtor Pepine zgodbeBorut Benedejčič in koordinatorka projekta Tanja Godnič se z njo predstavljata v kategoriji umetniških vrtov oziroma “Artisan Gardens”. Včerajšnji dan sta izkoristila za promocijo. Pred tem sta imela polne roke dela vse od 7. maja, ko je iz Sežane odpeljal tovornjak s 16 tonami tovora za postavitev kraškega travnika s kamnito pastirsko hiško v Londonu.

“Šli smo v nulo”

Hiško in suhe zidove sta zgradila Boris Čok in Vojko Ražem s pomočjo zapriseženega suhozidarja britanske kraljice Normana Haddowa. “Vse smo delali po starem, brez cementa in veziv, razen lesenega podesta za hiško, ki tehta pet ton. Ne morem reči, da je bilo naporno. Bolj je bilo negotovo, ali se bo hiška pogreznila, in ko smo tretji dan ugotovili, da se ni pogreznila, nam je odleglo,” je povedal Čok.

Vse so naredili zelo natančno. “Pol kubičnega metra drobirja smo obrnili tako, da ima vsak kamen patino na vrhu. Šli smo v detajle, v nulo, sploh pa še potem Borut z rastlinami,” je opisal Čok po vrnitvi domov. Dodal je, da se je šele v Londonu zavedel, v kako prestižni družbi se predstavlja Kras: “Ko nam je Norman Haddow razložil, kakšen prestiž je to, smo se šele začeli zavedati.” Zato pravi: “Tudi če ne bo nagrade, je to dobra, dobra promocija za naš Kras.”

Pomoč japonskih občudovalcev

Zanjo so poskrbeli z znatno skromnejšim vložkom denarja in veliko več truda kot drugi razstavljalci. Tudi zato, ker so imeli ostali možnost, da pripeljejo sveže rastline kadar koli, medtem ko so Kraševci (prijavitelj je formalno Hortikultura Sežana, kjer je Benedejčič direktor) morali vse pripeljati s klimatiziranim tovornjakom čez pol Evrope.

“Vse to je treba vzdrževati in promovirati, saj je to eden od načinov, kako se da na Krasu skozi dopolnilne dejavnosti živeti in preživeti.”

Zato so dobili nekaj simpatizerjev, pripoveduje Čok: “Med občudovalci smo imeli tudi glavnega kreatorja japonskega vrta, ki nam je odstopil celo dve vrtnarki, ker ni mogel razumeti, da smo vse to delali samo štirje. Drugi so delali najmanj v desetih - eni so postavljali, drugi samo zalivali, mi pa smo vse naredili sami.”

Kljub temu so Pepino zgodbo uspeli predstaviti tako, kot so si zamislili, pravi Godničeva: “Borut je s postavitvijo zadovoljen, tudi s končnim videzom rastlin, čeprav je londonski mraz zaustavil razcvet in so rastline žal v fazi stagnacije.”

Vzdušje je dobro, odzivi spodbudni. “ Vrt seveda povsem izstopa od drugih v kategoriji, saj je povsem drugačen, kamnit, kraški, naraven,” še pove Godničeva.

“Vsi v naši kategoriji pa so se izjemno potrudili in seveda lahko načeloma vsi dobijo zlato, kar bi si seveda, vsaj zaradi vloženega truda, tudi zaslužili. Je pa zares zmaga že sama prisotnost na Chelsea Flower Showu,” je še povedala Tanja Godnič.

TINA ČIČ


Najbolj brano