Že desetič stopili na Fabianijevo pot

Vse do prvega dne decembra bo v Fabianijevi dvorani na gradu Štanjel na ogled razstava nagrajenih del dveh otroških natečajev, ki otroke spodbujata k razmisleku o prostoru in kraju, v katerem živijo.

Bienalna natečaja spodbujata otroke k razmisleku o prostoru in o 
kraju, v katerem živijo. Foto: OŠ Dutovlje
Bienalna natečaja spodbujata otroke k razmisleku o prostoru in o kraju, v katerem živijo. Foto: OŠ Dutovlje

ŠTANJEL > Pred dvajsetimi leti sta dve likovni pedagoginji, Tanja Samec iz Osnovne šole Antona Šibelja-Stjenke Komen in Vlasta Markočič iz Osnovne šole Dutovlje, zasnovali bienalni otroški likovni natečaj prostorskega oblikovanja Po Fabianijevih poteh. Posvetili sta ga arhitektu Maksu Fabianiju, ki je kot arhitekt, urbanist in osebnost pustil pomemben pečat na območju Primorske in v tujini. Leta 2009 se mu je pridružil še geografski natečaj Ustvarjalna geografska predstavitev mojega kraja.

Oba bienalna natečaja privabljata vedno več šol, mentorjev in otrok. Na likovni natečaj je letos prispelo 287 del 408 osnovnošolcev in predšolskih otrok iz Slovenije, Avstrije, Italije, Srbije in Kanade. Na geografskem natečaju, letos je bil že sedmi, pa je sodelovalo 17 osnovnih in srednjih šol, 18 mentorjev in 62 učencev in dijakov.

Najboljšim po mnenju strokovnih komisij so 24. oktobra podelili priznanja na gradu Štanjel. Razstava del po na ogled vse do prvega dne decembra v Fabianijevi dvorani. Projekt poteka pod okriljem Osnovne šole Antona Šibelja-Stjenke Komen in Osnovne šole Dutovlje, Društva učiteljev geografije, Društva likovnih pedagogov Primorja ter občin Komen in Sežana.


Najbolj brano