Vrtinec podrl več kot 470 let staro lipo, od štirih je ostala samo še ena

Delavci cestnih in komunalnih podjetij so imeli v petek popoldne in ponoči zaradi močnega vetra veliko dela z odstranjevanjem podrtih dreves in vej. V soboto zjutraj so domačini opazili, da je močan veter podrl tudi več kot 470 let staro lipo v Brezovici.

 Foto: Robert Kastelic
Foto: Robert Kastelic

BREZOVICA > Robert Kastelic, poveljnik civilne zaščite občine Hrpelje-Kozina, nam je povedal, da je lipo najbrž ponoči podrl močan vrtinec, deblo se je prelomilo na približno metru višine. Pri padcu se je raztreščilo, na srečo takrat ni bilo nikogar v bližini. Lipa, visoka približno 30 metrov, se ni zvrnila ne na bližnje nagrobnike, ne na “božji grob”, ne bližnjo hišo, v kateri živi mlada družina.

Lipo so sicer redno vzdrževali. Kjer so pred skoraj pol stoletja posadili štiri lipe, je tako zdaj ostala le ena. Dve so v zadnjih letih požagali, saj sta že precej “opešali”. Kastelic nam je povedal, da je v soboto obvestil tako župnika kot tudi predstavnike zavoda za varstvo kulturne dediščine. CZ je območje zavarovala.

Lipe pri cerkvi sv. Štefana so bile zaradi starosti in izjemnih dimenzij razglašene za naravne vrednote državnega pomena, posadili naj bi jih v letu 1548. Zdaj razmišljajo, da bi tam posadili dve novi.


Najbolj brano