Vprega volov za prevoz čupe
Tradicionalni Furmanski praznik bo to nedeljo obiskovalcem ponovno prikazal bogato dediščino tovorniških in prevozniških dejavnosti. Letos se obeta prav posebna predstavitev prevoza replike čupe. Novost sta pohod in kolesarjenje Po poteh nekdanjih kontrabantarjev, s furmanskimi jedmi pa bodo nadgradili tudi kulinarično ponudbo.

POSTOJNA > V Turističnem društvu Postojna, ki je glavni organizator prireditve, poudarjajo, da bo letošnji Furmanski praznik poseben, saj bo dediščino furmanstva povezal z dediščino slovenskega morskega ribištva in Slovencev tržaškega Primorja. “Ob etnološkem vidiku bo izpostavil tudi sodelovanje med Slovenijo in zamejstvom,” poudarja Marica Gombač, dolgoletna tajnica Turističnega društva Postojna.
Osrednje mesto v povorki, ki je vrhunec prireditve, bo imel prevoz replike čupe v sodelovanju z Ribiškim muzejem tržaškega primorja iz Križa pri Trstu in prevoz debla za čupo, značilen čoln, morski drevak, kakršne so uporabljali slovenski ribiči na Tržaškem vse do druge svetovne vojne.
Edino do danes ohranjeno originalno čupo, imenovano Marija, ki jo kot izjemno dediščino in pričo avtohtonega slovenskega morskega ribištva skrbno hrani Slovenski etnografski muzej, je namreč leta 1898 ribič Janez Caharija stesal iz hloda jelke (hoje), ki ga je iz notranjskih gozdov z volovsko vprego pripeljal v Nabrežino. To zgodbo bo na Furmanskem prazniku obudilo Razvojno društvo Merišče iz Merč, ki bo pripeljalo čupo in deblo z edino volovsko vprego pri nas, spremljalo pa ga bo Godbeno društvo iz Nabrežine.
Povorki se bodo pridružili še drugi vozovi, vprege, konjeniki, kočije... Predsednik turističnega društva Srečko Šajn poudarja, da so zelo hvaležni furmanom za ohranjanje dragocene dediščine in izvirne zamisli. Po njihovi zaslugi je praznik postal vseslovenski in z leti pestrejši in odmevnejši. Letos ga bodo nadgradili s pohodom in kolesarjenjem Po poteh nekdanjih kontrabantarjev, ki se bosta ob parku pri Postojnski jami začela ob 8. uri.
Preporod pa praznik doživlja tudi v kulinariki. Z domačimi gostinci bodo obiskovalcem postregli izvirne furmanske jedi: različne furmanske golaže, klobase, kračo s hrenom po krpanovo, furmansko prato, kontabantarskega piščanca, furmansko pojedino ... Tudi tako želijo prispevati svoj delež k razvoju lokalne kulinarike, ki je na Postojnskem še premalo izkoriščena tržna niša na področju turizma.
Sicer pa bo spremljevalni program potekal ves dan. Že dopoldne bodo obrtniki predstavili obrti, povezane s furmansko dejavnostjo, predstavniki lovskih družin se bodo pomerili v pripravi najboljšega golaža, poustvarjalci narodne glasbe z diatonično harmoniko, Kinološko društvo Postojna bo predstavilo spretnosti psov, Oldtimer Club Postojna starodobnike. Zvečer bo za zabavo poskrbel Dejan Vunjak s skupino.
Vstopnine ne bo, iz mesta bo brezplačno vozil mestni avtobus Furman.