Verbič: Harem je šel, kokoši

V Društvu novinarjev Slovenije so zaskrbljeni nad odnosom postojnske oblasti in nenehnimi diskreditacijami novinarjev. Postojnski župan Jernej Verbič je namreč na nedavni seji občinskega sveta ob odhodu novinark iz dvorane dejal: ”Harem je šel, kokoši.”

Postojnski župan Jernej Verbič je namreč na nedavni seji občinskega sveta ob odhodu novinark iz dvorane dejal: ”Harem je šel, kokoši.”  Foto: Lori Ferko
Postojnski župan Jernej Verbič je namreč na nedavni seji občinskega sveta ob odhodu novinark iz dvorane dejal: ”Harem je šel, kokoši.”  Foto: Lori Ferko

LJUBLJANA > Verbič se ob tem zagovarja, da je šlo za šalo, s katero je ponazoril nek dogodek na seji.

Verbič pravi, da je na seji zgolj izrekel besede, ki so na šaljiv način ponazorile nek trenutek, ki se je zgodil. “Sredi seje so namreč na glasen in moteč način sejo zapustile podžupanja Margareta Srebotnjak Borsellino in vse novinarke. Zato sem za nekaj trenutkov počakal z nadaljevanjem seje in ob tem združil v en izrek knjižno pogosto uporabljane primerjalne besede: 'završalo je kot v kokošnjaku; kmet je ponosen na svoj kokošji harem; na kmetiji je kokošji harem sinonim za produktivnost; njegova družina je s petimi hčerami pravi kokošji harem' ...,” pravi Verbič. Zatrjuje, da s svojim izrekom ni nameraval nikogar žaliti. “Očitno pa so to drugače razumele dame, ki so zapustile sejo, zato bom tozadevno pojasnil na istem mestu, kjer sem po njihovem žaljive, po mojem pa šaljivo primerjalne besede tudi izrekel. To pa je na naslednji seji občinskega sveta,” dodaja.

V DNS so prepričani, da so primerjave novinarskega dela "z živalskim svetom, najstarejšo obrtjo na svetu, okrivljanje novinarjev za zmanjševanje BDP, pavšalne trditve, da skoraj nikoli ne poročajo resnično", hudi napadi na novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti.

Ob tem so opozorili, da nihče od postojnskih novinarjev doslej ni bil v kakršnemkoli postopku, ki bi dokazal, da je karkoli od tega res. Nosilce javnih funkcij v Postojni, pa tudi v drugih občinah, kjer se dogajajo podobni napadi na delo medijev, zato pozivajo, naj v prihodnje konkretne primere novinarskega poročanja, s katerimi se ne strinjajo, prijavijo novinarskemu častnemu razsodišču ali rednim sodiščem. Skratka institucijam, kjer štejejo argumenti obeh strani, so zapisali.

Združenje novinarjev in publicistov se na primer ni odzvalo.

STA


Najbolj brano