Vaški dom je pod streho

V Jasenu, pod vaško cerkvijo, v teh dneh delavci gradbenega podjetja Alojz Rutar iz Zabič hitijo z gradnjo dokaj velikega vaškega doma. Zgrajen mora biti do avgusta, ko morajo pridobiti uporabno dovoljenje.

Vaški dom v Jasenu je pod streho, do avgusta pa bo končana in opremljena tudi dvorana v pritličju Foto: Tomo Šajn
Vaški dom v Jasenu je pod streho, do avgusta pa bo končana in opremljena tudi dvorana v pritličju Foto: Tomo Šajn

JASEN> V tej vasi pri Ilirski Bistrici sta že leta 2008 ob dnevu državnosti predsednik vaške skupnosti Stanko Samsa in tedanji bistriški župan Anton Šenkinc položila temeljni kamen za bodoči vaški dom. Številni Jasenci in njihovi gostje so zaploskali, kmalu zatem so “zabetornirali” temeljno ploščo bodočega doma, potem pa se je ustavilo. Do lanske jeseni, ko je Krajevna skupnost Jasen ob posredovanju strokovnih služb bistriške občinske uprave uspela pridobiti 76.209 evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. To je bila osnova za nadaljevanje gradnje, ki bo po predračunu stala 107.600 evrov. K evropskemu denarju je 20.000 evrov dodala občina, krajevna skupnost pa še 11.380 evrov in tako je bila finančna konstrukcija zaprta. Kot je v pogovoru povedal Sebastjan Ferlež, predsednik KS Jasen, so tudi vaščani dodali svoje - z delom in materialom, sicer za takšno vsoto ne bi uspeli zgraditi tako velike stavbe.

Dom bo imel dve etaži, vsaka bo merila 112,5 kvadratnega metra. V spodnjem delu bo dvorana za prireditve z odrom ter sanitarije in manjša čajna kuhinja. V nadstropju pa bodo prostori za delo mešanega pevskega zbora Ahec, krajevne skupnosti ter za zbiranje mladih.

Do avgusta morajo dela zaključiti in pridobiti uporabno dovoljenje, saj jih k temu zavezuje pogodba za evropska sredstva. Do takrat pa vaški dom še ne bo popolnoma nared, saj bo za ureditev ogrevanja in prostorov v nadstropju premalo denarja. Tu bodo dela zato opravili le do tretje gradbene faze, medtem ko bodo dvorana - za sto obiskovalcev - in spremljajoči prostori urejeni in opremljeni.

“V dvorani bodo različne prireditve, ob dnevu državnosti 25. junija, božični koncert in drugi nastopi našega zbora in podobno,” je dejal predsednik KS in dodal, da na zemljišču pod domom proti glavni cesti načrtujejo tudi gradnjo igrišča in avtobusnega postajališča. TOMO ŠAJN


Najbolj brano