V Sežani odprli Informacijski center Krasa

V občinski stavbi v Sežani so danes odprli Informacijski center Krasa. To je prvi izmed manjših projektov, združenih v projekt Kraški okraj, za katerega so pridobili tudi evropski denar.

Pritličje stare občinske stavbe v Sežani je preurejeno v Informacijski center Krasa.
Pritličje stare občinske stavbe v Sežani je preurejeno v Informacijski center Krasa. 

SEŽANA> Za obnovo 120 kvadratnih metrov pritličnih prostorov nekdanje vile in občinske stavbe so namenili 400.000 evrov. Informacijski center, v katerem sta zaposleni dve delavki, bo za zdaj odprt v delovnem času občine, kasneje pa bodo delovni čas prilagodili obiskovalcem.

“Kras je en sam”

Današnje otvoritve se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je zbrane župane in predstavnike sedemnajstih sodelujočih v projektu Kraški okraj tudi nagovoril. “To je počastitev čezmejnih projektov, ki potekajo že nekaj časa in dajejo koristne rezultate. Najpomembnejši rezultat pa je ta, da se ljudje srečujejo, sodelujejo, medsebojno usklajujejo in se pri tem ne skregajo,” je dejal Žekš.

Minister je poudaril, da je prav, da v projektu sodelujejo občine s slovenske in italijanske strani, saj je Kras enoten prostor, ki ga ne bi smeli deliti. “Kras je en sam in kot takega bi ga morali vzeti in predstaviti tudi drugim,” je še dejal Boštjan Žekš.

Za še boljše čezmejno sodelovanje

Zbranim je projekt obnove prostorov, kjer bo deloval Informacijski center Krasa, predstavil sežanski župan Davorin Terčon. Spregovorila je tudi predsednica pokrajine Trst Maria Teresa Bassa Poropat.

Opozorila je na probleme, s katerimi se sooča program čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija 2007-2013, zato je prišlo do začetka izvajanja strateških projektov, tudi projekta Kras/Carso z veliko zamudo. Zaradi tega je bila današnja otvoritev Informacijskega centra Krasa po le dobrem letu dni od začetka izvajanja projektov velik dosežek.

Informacijski center Krasa je po besedah Bassa Poropatove samo eden od javnih objektov, ki so predvideni tako na italijanski kot na slovenski strani, zato da bi kraški teritorij dobil enotno in povezano podobo prostorske neprekinjenosti in sosedstva. “Predstavlja jedro in izhodišče za vse načrtovane dejavnosti in prihodnjih novih pobud, za katere želim, da bi samodejno in brez evropske pomoči zaživele v prihodnjih letih,” je še dejala.

V avli informacijskega centra Krasa so odprli tudi razstavo kraških fosilov, ki jih je občini Sežana odstopil znani domači ljubiteljski zbiratelj Viktor Saksida.

STA


Najbolj brano