V Sežani jamarski reševalci iz desetih držav

V Sežani se te dni na mednarodnem enotedenskem usposabljanju mudi 41 jamarskih reševalcev iz desetih evropskih držav. V okviru usposabljanja bodo danes izvedli prikazno vajo v plezalni steni, v petek pa bo na vrsti sklepna vaja v jami, je povedal vodja projekta Proteus Maks Merela.

Fotografija je simbolična Foto: Bogdan Macarol
Fotografija je simbolična Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA>Poleg reševalcev slovenske Jamarske reševalne službe bodo pod vodstvom slovenskih in francoskih inštruktorjev nova znanja dobili še udeleženci iz Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Srbije in Turčije.

V Sloveniji po besedah Merele deluje 55 aktivnih jamskih reševalcev, kar zadostuje za srednje velike intervencije, v primeru nesreč večjih razsežnosti pa bi potrebovali pomoč iz tujine. Mednarodno sodelovanje in povezovanje je poleg osveščanja pred nevarnostmi v jamah in izpopolnjevanja jamarskih reševalcev eden glavnih ciljev mednarodnega projekta Proteus, v katerem poleg slovenske jamarske reševalne službe sodeluje še hrvaška gorska reševalna služba. Rezultat projekta Proteus, ki bo končan konec leta 2013, bo med drugim izurjena 28-članska reševalna enota, sestavljena iz 14 slovenskih in 14 hrvaških jamarskih reševalcev. Ekipa bo dobro opremljena za posredovanja tudi ob večjih nesrečah v jami na območju Evropske unije.

Petnajst reševalcev se v okviru evropskega projekta jamarjev reševalcev Proteus usposablja za inštruktorje za reševanje iz jam, ostali pa v okviru Pobude za pripravljenost na nesreče v Jugovzhodni Evropi pridobivajo temeljna znanja s področja jamarskega reševanja.

Doslej so v okviru omenjene pobude temeljna usposabljanja izvedli v Črni gori, Makedoniji in Bolgariji, letos pa jamarske reševalce gosti Slovenija. Reševalci, med katerimi so predvsem jamarji prostovoljci, gasilci, policisti, vojaki in zdravstveni delavci, na temeljnih usposabljanjih pridobijo temeljna znanja za reševanje iz jam. Seznanijo se z načini varnega in učinkovitega transporta poškodovanca iz jame, urijo premagovanje ovir v jami, se učijo tehnik reševanja, uporabe reševalnih pripomočkov in spoznavajo načela skladnega delovanja celotne reševalne ekipe.

Usposabljanje, ki se bo v sežanski enoti Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje odvijalo do nedelje, organizira slovenska Jamarska reševalna služba v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje in francosko jamarsko reševalno službo.

STA


Najbolj brano