Učenci z Brača pri postojnskih vrstnikih

Postojnska občina se je pred dvema letoma pobratila z občino Supetar z otoka Brača. Doslej so se konkretni sadovi sodelovanja pokazali na področju šolstva, saj sta postojnska OŠ Miroslava Vilharja in OŠ Prestranek gostili hrvaške učence in učitelje, aprila jim bodo obisk vrnili.

Gostitelji iz OŠ Miroslava Vilharja Postojna in OŠ Prestranek so si 
z  gosti iz OŠ Supetar  ogledali tudi Postojnsko jamo.

 

 Foto: arhiv OŠ Miroslava Vilharja
Gostitelji iz OŠ Miroslava Vilharja Postojna in OŠ Prestranek so si z gosti iz OŠ Supetar ogledali tudi Postojnsko jamo.  Foto: arhiv OŠ Miroslava Vilharja

POSTOJNA > “Prvi vtisi naših učencev so dobri. Opazili smo, da je med našimi in slovenskimi šolami veliko podobnosti, delo v razredu poteka podobno, so pa tudi razlike. Ena takšnih je enoizmenski pouk, pri nas namreč poteka v dveh izmenah, prav tako imajo vaši otroci za razliko od naših v šoli zagotovljeno kosilo,” je povedala Dubravka Menjak, ravnateljica OŠ Supetar, največje med šestimi osnovnimi šolami na Braču. V sodelovanju vidi predvsem priložnost za izmenjavo dobrih praks tako med učitelji kot med učenci.

“Veliko dodano vrednost obiska vidim v tem, da so naši učenci in njihove družine sprejeli izziv, da so hrvaške sovrstnike, čeprav jih niso poznali, gostili pri sebi doma in jim ponudili prenočišče in zajtrk,” je izpostavila ravnateljica OŠ Miroslava Vilharja Mateja Modrijan. Jezikovne prepreke, ki so se pri učencih pokazale kljub podobnosti jezikov, pa so v šoli premagovali z iskanjem stičnih točk na drugih področjih.

Ravnatelj OŠ Prestranek Goran Uljan je poudaril, da so skušali gostom pripraviti kar se da pester skoraj štiridnevni program.

Sedem hrvaških učencev, ki so v Postojno prišli v spremstvu ravnateljice in še treh učiteljev, je sodelovalo pri pouku, v delavnicah in v kulturno-izobraževalnem programu. Pred slovenskim kulturnim praznikom so hrvaški učenci na predstavi, ki so jim jo odigrali učenci OŠ Miroslava Vilharja, spoznali našega največjega pesnika, na OŠ Prestranek pa kurente. Ogledali so si tudi Postojno in Ljubljano ter obiskali Postojnsko jamo in Predjamski grad.

Kolegi z vseh treh šol pa že razmišljajo tudi o tem, kako bi svoje sodelovanje nadgradili v širši projekt, s katerim bi lahko kandidirali za evropski denar. Tokratno srečanje je finančno omogočila večinoma postojnska občina, aprila bo gostitelj Supetar.


Najbolj brano