Steza prijateljstva vabi pohodnike z obeh strani meje

Letošnji tradicionalni, že 42. pohod Odprta meja brez ovir, ki ga prirejata občini Dolina in Hrpelje-Kozina, bo potekal v znamenju posebne pozornosti do okoljske problematike, odkrivanja lepot Naravnega rezervata Doline Glinščice in migracij. Program obsega tudi več spremljevalnih dogodkov.

Osrednji dogodek bo pohod po Stezi prijateljstva (fotografija je iz 
leta 2018).  Foto: FOTODAMJ@N
Osrednji dogodek bo pohod po Stezi prijateljstva (fotografija je iz leta 2018).  Foto: FOTODAMJ@N

HRPELJE-KOZINA, DOLINA > Danes ob 20. uri bodo v gledališču Prešeren v Boljuncu predvajali film Trieste è bella di notte, ki so ga premierno predstavili na Tržaškem filmskem festivalu. “Film prikazuje realno situacijo o razmerah na balkanski poti in o tem, kaj se je z migranti dogajalo v Italiji v času pandemije,” je razložil predsednik ICS Gianfranco Schiavone. Sam bo prisoten na projekciji filma, tako kot tudi eden od migrantov, njegovih protagonistov. Gre za dokumentarec, v katerem ne nastopajo igralci, ampak migranti, ki so prehodili balkansko pot. Za režijo so poskrbeli Matteo Calore, Stefano Collizzolli in Andrea Segre. Po projekciji filma bo sledila debata, ki jo bo vodila Barbara Ferluga.

V petek, 17. marca, bo v Sprejemnem centru Naravnega rezervata Doline Glinščice v Boljuncu likovna delavnica, namenjena učencem petih razredov osnovnih šol obeh občin organizatork. “Skupaj bodo ustvarjali slovenski in italijanski otroci iz dolinske občine ter učenci iz Hrpelj,” je pojasnila dolinska odbornica za kulturo Franka Žerjal. Več kot sto otrok bo pod mentorstvom umetnice Ajlin Visentin izdelovalo mavrične netopirje, ki so simbol Doline Glinščice.

Med petkom in nedeljo bo potekala didaktična izmenjava, namenjena dijakom nižjih srednjih šol in dijakom pobratene Občine Kočevje v sodelovanju z mladinsko gledališko skupino Breg, ki jo vodi Boža Hervatič. Imeli bodo likovno delavnico z Ajlin Visentin in gledališko z Melito Malalan in Alenko Petaros. V nedeljo pa se bodo skupaj udeležili pohoda po Stezi prijateljstva. “Važno je, da se otroci družijo in spoznajo,” je prepričana Boža Hervatič.

V nedeljo, 19. marca, bo namreč potekal osrednji dogodek, in sicer pohod po Stezi prijateljstva. Odhod z italijanske strani bo ob 9. uri izpred Sprejemnega centra Naravnega rezervata Doline Glinščice v Boljuncu. S slovenske strani pa bodo startali ob 8. uri z Beke. Srečanje obeh skupin je predvideno v Botaču ob 11. uri, skupaj pa bodo pot nadaljevali do Beke, kjer bo ob 13. uri družabno srečanje ob glasbi skupine Ne joči pevec. “Pred leti smo imeli ob zaključku pohoda Odprte meje tudi kakšno kulturno prireditev, a smo se tokrat odločili le za sproščen pohod, saj smo ugotovili, da ljudje predvsem pogrešajo druženje,” je dejala Ester Mihalič z Občine Hrpelje-Kozina.


Najbolj brano