Šparglji in rekreacija privabljajo obiskovalce iz vse Slovenije

Srednja Primorska
, posodobljeno:

V Brestovici se radi pohvalijo, da prvi šparglji na plan pokukajo prav v okolici njihove vasi, zato se je prav tu rodila zdaj že tradicionalna Br'stovska špargljada. Letos so jo organizirali že 13. leto zapored. Dober glas o prireditvi očitno seže tudi v zadnjo slovensko vas, prireditelji z veseljem opažajo, da okus špargljev in obet o rekreaciji privablja obiskovalce iz vse Slovenije.

Obiskovalci so lahko poskušali pestro paleto jedi iz špargljev.
Obiskovalci so lahko poskušali pestro paleto jedi iz špargljev.Petra Mezinec

BRESTOVICA > Letošnja sezona špargljem ni najbolj naklonjena, so v nedeljo ugotavljali prireditelji. Prvi šparglji so na dan pokukali na začetku marca, a jih je bilo letos manj kot prejšnja leta. Kljub temu so jih v Kulturnem društvu Brest, ki se podpisuje pod organizacijo tradicionalnega dogodka, uspeli nabrati dovolj, da so se lahko obiskovalci, ki so v nedeljo prišli v Brestovico kljub slabi vremenski napovedi, najedli jedi iz špargljev, ki so jih pripravile domačinke.

Stari recepti in nove ideje

“Gotovo je to dogodek, ki tudi nas spodbuja, da izumljamo nove recepte. Pri tem si pomagamo s starimi recepti, domišljijo, internetom, prav pa pride tudi pomoč mlajše generacije,” je povedala Zvonka Krošelj, ki je na svoji stojnici ponujala pestro paleto jedi iz špargljev, od mineštre do kuhanih štrukljev in smetanove strjenke, med novejše recepte pa sodi tudi “živca” s šparglji.

Mortadela s šparglji

Nove recepte preizkušajo tudi v kuhinji družine Rebula. “Letos že drugič ponujamo domačo mortadelo iz špargljev,” je bila z odzivom gostov zadovoljna Martina Rebula, ki noža za rezanje skorajda ni izpustila iz rok. Posebnost njihove stojnice pa je bil tudi sladoled z okusom špargljev in malin ter vampi s šparglji.

Z obiskom je bil zadovoljen tudi predsednik domačega društva Stane Švigelj. Koloosmice, organiziranega kolesarjenja, se je udeležilo približno 70 kolesarjev, špargljevega pohoda pa kar 200 ljudi. “Veseli smo, da je prireditev pridobila na slovesu, že več let opažamo, da k nam prihajajo obiskovalci iz vse Slovenije,” je povedal Švigelj in dodal, da pri organizaciji sodeluje vedno več vaščanov. Za prihodnost prireditve se zato ni bati.

Inovativno v kulinariko šparglje vključujejo tudi v družini Rebula. 
Tokratne uspešnice so bile  mortadela, sladoled in vampi s 
šparglji.
Inovativno v kulinariko šparglje vključujejo tudi v družini Rebula. Tokratne uspešnice so bile mortadela, sladoled in vampi s šparglji.Petra Mezinec