Skozi zgodbe so spoznavali drugačnost

Prireditev Kamišibaj vrtiljak, ki jo je prejšnji teden gostil Vrtec Postojna, je ob pripovedovanju zgodb povezala tri skupine, vrtčevske otroke ter varovance varstveno delovnih centrov Postojna in Črna na Koroškem, ki so ustvarjali s pomočjo kamišibaja, tehnike papirnatega gledališča.

Vrtčevski otroci in varovanci varstveno delovnih centrov so postali 
poslušalci in pripovedovalci zgodb. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Vrtčevski otroci in varovanci varstveno delovnih centrov so postali poslušalci in pripovedovalci zgodb. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Kamišibaj je umetnost, ki povezuje. Tu je lahko vsak sprejet, vsak lahko ustvarja, raziskuje; ni ocenjevanja, ni prav in narobe, saj je vsaka zgodba enkratna. Omogoča občutek pripadnosti in prispeva k boljši samopodobi. Služi lahko kot pomoč pri učenju ali kot spodbuda k razmišljanju izven ustaljenih okvirov,” pravi Polona Ženko, vzgojiteljica v postojnskem vrtcu, pripovedovalka in mentorica tehnike kamišibaj ter pobudnica prireditve Kamišibaj vrtiljak.

Otroci iz skupine Mravljice Vrtca Postojna, varovanci Varstveno delovnega centra (VDC) Postojna, ki so se srečevali v študijskem krožku Kamišibaj v organizaciji jezikovne šole Athena iz Postojne, ter varovanci VDC Črna na Koroškem, ki so bili zelo veseli gostovanja v Postojni, so s pomočjo kamišibaja (pripovedovanja ob slikah, vloženih v lesen oder) uprizorili pravljice, ki so jih napisali in narisali na delavnicah. Ob poslušanju so stkali bližino, na svet pogledali z drugačnimi očmi in se učili sprejemanja drugačnosti. Predstave je pospremilo medsebojno spoznavanje in medgeneracijsko druženje.


Najbolj brano