Sežana-Parkirišče naj bi (spet) trg postalo

Trgu 28. avgusta v Sežani še danes večina domačinov reče kar stara avtobusna postaja, čeprav so se avtobusi že pred leti preselili na drugi konec mesta. Velik trg, pod katerim je velik vodnjak, so takoj zavzeli avtomobili. Občina pa namerava narediti tej pločevinasti anarhiji konec in območje spet spremeniti v mestni trg.

Trg 28. avgusta, ki s podhodom (na fotografiji spodaj) povezuje sežansko sosesko Vas z Britofom in novim delom, se je po umiku avtobusne postaje spremenil v parkirišče. S prenovo pa naj bi spet postal trg in parter občinske stavbe (v ozadju).  Foto: Marica Uršič Zupan
Trg 28. avgusta, ki s podhodom (na fotografiji spodaj) povezuje sežansko sosesko Vas z Britofom in novim delom, se je po umiku avtobusne postaje spremenil v parkirišče. S prenovo pa naj bi spet postal trg in parter občinske stavbe (v ozadju).  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA> Tako je vsaj razvidno iz predloga rebalansa letošnjega proračuna, v katerem je občinska uprava predvidela povečanje postavke za urejanje in obnove javnih površin z zdajšnjih 80.000 na 155.000 evrov. In levji delež povečanja je namenjen prav pripravi projekta za ureditev Trga 28. avgusta. 3000 kvadratnih metrov veliko območje med železniško progo in Partizansko cesto, nekdanjim hotelom Triglav, občinsko stavbo in cerkvijo je v zgodovini Sežane zaživelo kot stična točka med Vasjo in Gradiščem. V sredini je dolga leta kraljeval velik kal, v katerem so domačini napajali živino, furmani pa vprege. Kal, ki so mu rekli fontalon, stoji še danes, le da je skrit pod zemljo.

Iz kala vodnjak ...

Leta 1848 so ga namreč obzidali in pokrili s kamnitim velbom, tako da je zdaj vodnjak s stranicama osem in 20 metrov, v višino (oziroma globino) pa seže do devet metrov. Ker je to verjetno edini pokriti kal v Sloveniji, je Društvo za varstvo narave Sežana pred dvema letoma ob 2. februarju, svetovnem dnevu mokrišč, poslalo pristojnim pobudo, da bi ga razglasili za podzemno mokrišče. Pred dvema mesecema pa so se vanj spustili člani potapljaškega društva Explorer iz Sežane in ugotovili, da je v njem prostora za več kot 1000 kubičnih metrov vode, takrat pa je voda segala tri metre v višino.

Poleg ureditve Trga 28. avgusta namerava sežanska občinska uprava del dodatnega denarja nameniti tudi za obnovo kapelice na sežanskem pokopališču, ki je v slabem stanju.

Iz vodnjaka parkirišče

Tudi vlogo vodnjaka naj bi dorekel projekt ureditve trga, ki so ga po umiku avtobusne postaje zasedli avtomobili. “Trg vzdolž Partizanske ceste predstavlja enega ključnih in dominantnih trgov mesta Sežana. Danes je trg v funkciji vzhodnega vstopa v mesto, pretežno parkirišča in neurejenega parterja glavne mestne stavbe - občine Sežana,” menijo v občinski upravi.

Prenova naj bi upoštevala odnose trga z okoliškimi predeli: staro vasjo, s katero je povezan s podhodom pod progo, občinsko stavbo, ki je zasnovana in usmerjena kot metafora kraškega borjača, ter cerkvijo in sakralnim trgom ob njej, ki ga prav tako brez reda zasedajo avtomobili.

In spet mestotvoren trg

Prenova trga naj bi zato zajela ureditev prometa, infrastrukture, osvetlitev, tlakovanje, ureditev zelenice, postavitev skulptur, ovrednotenje in ohranjanje obstoječega drevja, postavitev klopi, smetnjakov in odvodnjavanje, menijo v občinski upravi. “Predvidevamo, da bo trg po rekonstrukciji zaživel kot aktiven mestni prostor, ki povezuje staro vas z mestom, daje občinski hiši karakter sodobnega mestnega parterja, orientira in aktivira domačina, obiskovalca pa nagovarja k pestrosti kraškega življenja in narave ter prostora nad trgom in pod njim (vodni rezervoar), za kar prostorski akt za to območje predvideva avtorsko rešitev,” so zapisali v gradivu, o katerem bodo danes odločali tudi sežanski svetniki.

Prenovo bodo skušali izpeljali tudi s prijavo na razpis čezmejnega sodelovanja s Hrvaško, kot naložbo v ohranjanje območij varstva naravne in kulturne dediščine.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano