Roka in luna krasita nov sežanski park

V parku, ki ga občina ureja med stanovanjskimi bloki na Lenivcu, že dober teden stojita kipa, ki sta ju za svojo zaključno nalogo na sežanski višji šoli pod mentorstvom Damjana Švare izdelali Špela Zgonik in Urša Krašna. Sežanska občina je poskrbela za nakup velikih blokov kamna, iz katerih sta diplomantki ustvarili skulpturi v obliki roke in lune.

Špela Zgonik in Urša Krašna sta nov sežanski park opremili s 
skulpturama. Obe pravita, da je to velika priložnost za mladega 
ustvarjalca.  Foto: Petra Mezinec
Špela Zgonik in Urša Krašna sta nov sežanski park opremili s skulpturama. Obe pravita, da je to velika priložnost za mladega ustvarjalca.  Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > “Izdelava skulptur se je začela že lani v kamnolomu v Lipici. Ko smo dobili svojo delavnico, smo bloke kamnov prenesli tja, da sta študentki lahko zaključili delo,” je pojasnil Anton Marn, ravnatelj Višje strokovne šole Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

Urša Krašna in Špela Zgonik ur, ki sta jih potrebovali za izdelavo skulptur, nista šteli. Prva je iz pet ton težkega kosa kamna ustvarila klopco v obliki lune, druga pa je iz skoraj 13 ton težkega bloka ustvarila roko, ki prihaja iz zemlje. “Všeč mi je provokativnost in surrealizem, hkrati pa sem želela, da je kip uporaben. Zaradi oblike bo zabaven za otroke, nanj pa se lahko ljudje tudi usedejo,” je svoje delo opisala Špela.

13 ton je tehtal blok kamna, iz katerega je Špela Zgonik ustvarila roko, 5 ton pa kamen, iz katerega je Urša Krašna izklesala klopco v obliki lune.

Urša je navdih za podrobnosti, s katerimi je okrasila klopco, iskala tudi v računalniških igricah. “Velik izziv je bil seveda že na začetku, ko pred seboj zagledaš tak kamen. Vendar je s pomočjo mentorja uspelo,” je povedala Urša.

Material za kipa je priskrbela sežanska občina, ki zadnje mesece ureja park pod Lenivcem. Prednosti za obe strani je veliko. “Občina poskrbi za material, naši študentje pa imajo priložnost svoja dela nekje trajno predstaviti, kar je za mladega ustvarjalca izjemno pomembno,” je prepričan Anton Marn, ki si v prihodnosti obeta še več sodelovanja.

Niso pa to prvi kipi sežanskih diplomantov po mestu. Leta 2014 sta Matej Župec in Špela Šedivy na Trgu 28. avgusta (na vhodu v mesto, nasproti občinske stavbe in upravne note) postavila štiri kamnite skulpture.


Najbolj brano