Rekordni likerji in žganja

Srednja Primorska
, posodobljeno:

Travarica Zvonka Sedmaka iz Klanca pri Kozini, kutinov liker Bernarde Vrabec iz Pliskovice in liker japonske nešplje Srečka Čevnja iz Tomaja so zmagovalci mednarodnega ocenjevanja žganj in likerjev v Slopah, na katerem je sodelovalo kar 75 vzorcev s Primorske, iz Ljubljane in Srbije.

Na letošnjem ocenjevanju žganj in likerjev v Slopah so se zbrali 
pridelovalci iz vse Primorske, iz Ljubljane in celo iz Srbije.
Na letošnjem ocenjevanju žganj in likerjev v Slopah so se zbrali pridelovalci iz vse Primorske, iz Ljubljane in celo iz Srbije.KGZ Nova Gorica - KSS Sežana

SLOPE > Ocenjevanje je pripravil Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica - svetovalna služba Sežana v sodelovanju z društvom proizvajalcev brkinskega slivovca in društvom proizvajalcev kraškega brinjevca. Pridelovalci so v ocenjevanje prinesli rekordnih 75 vzorcev, od tega 31 žganj in 44 likerjev. Med žganji so bila poleg tropinovca, slivovca in brinjevca tudi jabolčno, hruškovo, breskovo, zeliščno ter nekaj vinjakov, med likerji pa od zeliščnih, borovničevih, orehovih in kutinovih do oljčnega, rožnega, nešpljevega in borovega ter medenih.

Kakovost je bila zelo visoka, napak skoraj ni bilo, je povedala predsednica strokovne komisije Milena Štolfa in dodala: “Dobro žganje je harmonično, prijetnega vonja in okusa, nas ne zapeče. Za to je potrebno poskrbeti za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in posvetiti veliko pozornost destilaciji. Likerji pa morajo imeti aromo in okus po dodatkih - sadju ali zeliščih, po katerih je liker poimenovan. Tudi žganje za liker mora biti visoke kakovosti in brez napak. Pomembno so tudi steklenice in postrežba v kozarcih na peclju.”