Reka je bistveno čistejša

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je reka Reka postajala vse bolj mrtva reka, bolj podobna odtočnemu kanalu kot živi vodi. To je vzpodbudilo ljudi, ki jim ni bilo vseeno, kaj bo z njeno usodo, da so začeli z organizacijo spustov za čisto Reko.

Luka Špilar, vodja ekološke akcije za čisto Reko
  Foto: Tomo Šajn
Luka Špilar, vodja ekološke akcije za čisto Reko  Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Po 25 letih, ko je Reka bistveno čistejša, kot je bila v času onesnaževanja s strani izpustov bistriške industrije, JLA in komunalnih odplak, ljubitelji narave še vedno pripravljajo spust za čisto Reko. Spust je ostal ena najstarejših ekoloških akcij na Bistriškem. Od prvih organizatorjev, jamarskega društva Netopir in pozneje ustanovljenega rafting kluba Mrzla uoda, so pred sedmimi leti prevzeli organizacijo mladi člani tega kluba.

Stvari se precej spreminjajo, Reka pa je bistveno čistejša, kot je bila ob začetku naših spustov,” je pred sobotnim startom spusta na potoku Bistrica dejal Luka Špilar, vodja te ekološke akcije in nekdanji predsednik rafting kluba Mrzla uoda. “Teden dni pred spustom smo pregledali, kakšna je pretočnost proge, dolge približno osem kilometrov, in ugotovili, da je stanje bistveno boljše kot pred leti. Iz leta v leto so Reka in njeni bregovi vse bolj čisti.”

Ne glede na te ugotovitve bodo mladi raftingarji ohranili akcijo pod tem imenom, “saj želimo nadaljevati tradicijo in z našo akcijo osveščati ljudi, ki živijo ob Reki,” je dodal Špilar. Med letošnjimi približno 50 udeleženci, ki so se v rafting čolnih in manjših plovilih odpravili na skoraj peturno veslanje od Ilirske Bistrice do Dolnje Bitnje, je bil tudi Radivoj Šajn, veteran in eden od pobudnikov spustov za čisto Reko pred 25 leti.

“Kot jamarji smo leta 1987 organizirali prvi spust, Najprej od Zabič do Ilirske Bistrice in potem naprej do ponora Reke v Škocjanske jame,” se spominja Šajn in dodaja, da je bila tedaj Reka umazana, zato so želeli s spusti osveščati ljudi in spreminjati stanje v Reki. “Jamarji smo pripravljali spuste do leta 1995, nato pa so jih prevzeli člani rafting kluba. Potem je akcija zamrla eno leto, sedaj pa poteka vsako leto,” dodaja Radivoj Šajn, ki se vsako leto, zaradi tradicije še z nekaterimi prijatelji udeležuje spustov.

Letos je bila veslačem verjetno v vseh letih spusta voda najbolj naklonjena, saj je obilno deževje napolnilo strugo Bistrice in Reke. Trikrat so se pred ciljem ustavili in okrepčali, na koncu pa zaključili spust v veselem razpoloženju.TOMO ŠAJN


Najbolj brano