Prve diplome iz Sežane

Z zagovorom diplomske naloge Jelene Uršič tik pred prvomajskimi prazniki je Visokošolsko središče Sežana dobilo diplomante na vseh štirih študijskih programih, ki potekajo z njegovo podporo v Sežani.

Zagovora   Danijela Presla Radija (drugi z desne) so se poleg komisije udeležili tudi vodja sežanske enote dr. Viljan Mahnič, direktor Vivissa Danijel Božič  in predsednik sveta zavoda Božo Marinac Foto: Bogdan Macarol
Zagovora Danijela Presla Radija (drugi z desne) so se poleg komisije udeležili tudi vodja sežanske enote dr. Viljan Mahnič, direktor Vivissa Danijel Božič in predsednik sveta zavoda Božo Marinac Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> Visokošolsko središče Sežana (Viviss), ki deluje v novih prostorih Poslovno-inovacijskega centra Sežana, je ustanovila Občina Sežana v letu 2006. Pod njegovim okriljem oziroma z njegovo pomočjo potekajo štirje študijski programi, ki jih izvajajo tri izobraževalne ustanove: Fakulteta za računalništvo in informatiko iz Ljubljane, portoroška Turistica in Višja strokovna šola Sežana, ki deluje v okviru Šolskega centra Srečka Kosovela in izvaja dva višješolska študijska programa: fotografijo in oblikovanje materialov.

Že 340 študentov

“V študijskem letu 2010/11 je študij računalništva in informatike v Sežani razpisan že peto leto zapored. Vanj je v treh letnikih in v absolventskem stažu vpisanih 105 študentov. V dveh letnikih višješolskih programov Oblikovanje materialov in Fotografija je 169 študentov, medtem ko je v visokošolskem strokovnem študijskem programu Poslovni sistemi v turizmu (ki se v Sežani postopoma ukinja) v dveh letnikih in absolventskem stažu 66 študentov,” je direktor Vivissa Danijel Božič predstavil skupaj 340 študirajočih v Sežani (poleg študentov, ki na Ljudski univerzi obiskujejo visokošolski program Fakultete za upravo).

Po letih priprav in zagona, ki ga je finančno izdatno podprla tudi sežanska občina, so letos v Sežani dočakali tudi prve diplomante na vseh smereh.

Prvi diplomanti

V programu sežanskega oddelka Fakultete za računalništvo in informatiko je kot prvi redni študent v Sežani pred slabim mesecem diplomsko nalogo zagovarjal Danijel Presl Radi. “V diplomski nalogi z naslovom Razvoj geografskega informacijskega sistema s podporo 3D prikazovalnika sem razvil virtualni sistem, ki omogoča prikaz tako statičnih kot tudi dinamičnih prostorskih podatkov, kot so pozicije iz GPS sistemov in ostalih modulov. Uporaben bo za občine, gasilce, sejemske predstavitve in druge rabe,” je povedal mladi diplomant. Za službo se, tako kot večina ostalih kolegov s te šole, ne boji: “Ne, za službo mi ni treba skrbeti, saj že vrsto let delam za podjetje Harpha Sea iz Kopra, v okviru katerega bodo moje diplomske izkušnje koristne,” je dodal Presl Radi, ki je doma iz Kopra.

Še pred njim je, a v Ljubljani, diplomiral izredni študent Andrej Jamšek, ki je obiskoval isto šolo v Sežani, na Turistici redna študentka Mija Kalc in na programu fotografija januarja izredni študent Jure Klen.

Privlačno praktično delo

Tik pred prvomajskimi prazniki pa je diplomsko nalogo na programu oblikovanja materialov uspešno zagovarjala še domačinka Jelena Uršič, ki je pred šolanjem v Sežani že končala šolanje za profesorico likovne umetnosti. “Doma” pa si je izbrala najbolj “kraško” smer - oblikovanje kamna: “Kras je specifično okolje in prav je, da to dediščino nadaljujemo. Ta študij sem izbrala zato, ker je bolj praktičen in ker sem želela pedagoška znanja dopolniti s praktičnimi. Poleg tega sem navdušena nad kiparstvom, ki je blizu oblikovanju kamna,” je povedala še sveža diplomantka.

Tudi temo diplomske naloge - Igramo in učimo se s kamnom - izdelava lokalno prilagojenih igral - je izbrala tako, da je združila veselje do poučevanja in do kamna. V tej smeri namerava jeseni vpisati doktorski študij in kasneje tudi delati: združiti poučevanje, kraško dediščino in ljudsko arhitekturo. “To v našem prostoru še manjka,” je prepričana.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano