Predmeti iz Titove Jugoslavije

Adam Hrabar, 17-letni dijak iz Podgrada, v pritličju svoje hiše na naslovu Podgrad 19 do konca šolskega leta gosti začasno razstavo Titova Jugoslavija, ki si jo je možno ogledati po dogovoru. “Je kar založeno,” komentira zbirko. Za razliko od običajnih razstav na njegovi ni panojev z besedili, ampak spominja bolj na kak bolšji sejem, pravi.

“Je kar založeno,” nam je o tem, kaj si lahko obetamo na razstavi,  
povedal Adam  Hrabar.  Foto: Adam Hrabar
“Je kar založeno,” nam je o tem, kaj si lahko obetamo na razstavi, povedal Adam Hrabar.  Foto: Adam Hrabar

PODGRAD > Razstavljeni predmeti so večinoma njegovi, posodili pa so jih tudi Marjan Božič, Joško Dekleva, Karlo Vičič, Žan Javornik, Primož Rojc in Jure Zdauc. Obiskovalci se običajno osredotočijo na kak predmet in tako se začne pogovor. Otroke je denimo najbolj pritegnila tehtnica z utežmi, pa tudi gramofon.

Podgrad v petih državah

In kako se je začela Hrabarjeva zbirateljska pot? “Začelo se je, ko sem v kleti pri noni našel mlinček za kavo in petrolejko,” nam je povedal. Zatem je v predalu naletel na star Iskrin telefon s številčnico, pa jugoslovanski pisalni stroj... in že je nastala prva zbirka. Poglabljati se je začel tudi v zgodovino, pri čemer veliko informacij pridobi prek interneta in v pogovoru z ljudmi, ki so zgodovinske dogodke doživeli na lastni koži.

V prihodnje želi svojo zbirko oblikovati okoli petih držav, v katerih je bil Podgrad v 20. stoletju. To so Slovenija, Jugoslavija, Nemčija, Italija in Avstro-Ogrska. “Pet držav, pet političnih sistemov, od tega so trije skrajno različni,” pove. “Podgrad je bil močno upravno središče teh krajev. Kar se je odvijalo v naših krajih, se je odvijalo v Podgradu.” Hrabar tako zbira zastave, denar, vojaške uniforme in predmete iz vsakdanjega življenja.

Iskrini telefoni v vseh barvah

Stare predmete je od zmeraj občudoval in se držal načela: “To je staro sto let, to spravi.” Seveda se je nabralo tudi kar nekaj krame, a nič ne de, saj gredo predmeti svojo pot. Najbolj je zadovoljen, ko zbere komplet, uživa v iskanju delov. “Zdaj sem dobil idejo, da bom zbral Iskrine telefone vseh različnih barv,” pove o naslednjem podvigu. So pa tudi predmeti, ob katerih “ti zaledeni kri, ko jih vidiš,” pravi, saj so doživeli vse mogoče.


Najbolj brano