Postojnski gasilci: “Smo najsrečnejši gasilci v državi”

“Gre za enega najsodobnejših gasilsko-reševalnih centrov v Sloveniji s 3400 kvadratnimi metri notranjih površin, od katerih jih je 1900 namenjenih gasilcem, in 4000 kvadratnimi metri zunanjih površin. Za nas je danes najsrečnejši dan. Danes smo najsrečnejši gasilci v državi,” je na današnji slovesnosti ob uradnem odprtju novega gasilsko-reševalnega centra poudaril predstavnik Prostovoljnega gasilskega društva Postojna Boštjan Triler.

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Za postojnske gasilce zgodovinski dan, na katerega so čakali 20 let, kolikor so stare prve obljube o novem gasilskem domu, je počastila velika množica obiskovalcev, zlasti domačinov, ki so gasilcem tudi na ta način izrekli priznanje za njihovo delo. Z več kot 200 člani postojnskega društva so praznovali tudi številni kolegi iz drugih društev, pa tudi iz Italije, Avstrije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Boštjan Triler se je posebej zahvalil županu Igorju Marentiču, ki je izpolnil svojo obljubo, občanom pa v imenu postojnskih gasilcev zagotovil, da se bodo odzvali prav vsakemu klicu na pomoč. “Zdaj, z novo pridobitvijo, bo to še veliko laže, hitreje in bolj kakovostno.”

Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja, ki je ob tej priložnosti v znak hvaležnosti predsedniku društva Janezu Oražmu podaril posebno priznanje – slovensko zastavo.

“Ko naletimo na težave, povezane z nesrečami, ujmami, ko nas prizadene to ali ono, pričakujemo, da boste vi prvi, ki nam boste pomagali, ob tem pa prevečkrat pozabljamo, da svoje delo opravljate prostovoljno. Zato zaslužite naše veliko spoštovanje,” je poudaril Pahor. “V nekem smislu predstavljate najbolj plemenit del naše družbe. Opravljate poslanstvo povezovalca naroda, skrbite za to, da so se v vsem tem času ohranili jezik, vrednote, vse tisto, kar dela naš narod boljši in bolj solidaren.”

Več služb pod eno streho

Prvi projekti za nov gasilsko-reševalni center segajo v leto 2009. Leta 2015 je aktualno občinsko vodstvo projekt noveliralo, pridobilo vsa potrebna zemljišča ter nato leta 2016 tudi gradbeno dovoljenje. Izbrani izvajalec, Kolektor CPG, je dela zaključil v prvi polovici letošnjega leta, gasilci in ostale službe pa so se v nove prostore preselili poleti. V novem centru so poleg domačega gasilskega društva prostore dobili tudi Gasilska zveza Postojna, Civilna zaščita Občine Postojna, reševalci in patronažna služba Zdravstvenega doma Postojna ter podjetje Meditrans.

Naložba je bila težka 4,4 milijona evrov, od česar je 2,6 milijona prispevala občina iz proračuna, 1,2 milijona je državnega denarja po 23. členu zakona o financiranju občin, 600.000 evrov pa naj bi prispevalo ministrstvo za obrambo, a se je zapletlo, saj je ministrstvo odgovorilo, da zaradi občinskega odstopa od dogovora glede vadišča Poček dela denarja ne bo plačalo.

Župan Igor Marentič je napovedal, da namerava občina v prihodnje odkupiti tudi zemljišča za ureditev nove dostopne poti, ki bo povezovala center s krožiščem v Logu in tako gasilcem omogočila še hitrejši izvoz na intervencije.

Na slovesni prireditvi sta nastopila Otroški pevski zbor Vrtca Postojna Črički in Postojnska godba 1808, slavje pa se je nadaljevalo z gasilsko veselico z glasbeno skupino Kingston, ansamblom Akordi, Sašo Lendero in DJ Zupi jr.


Najbolj brano