V postojnski in pivški občini udeležba najnižja na Primorskem

Edina dva primorska županska kandidata, ki danes nista bila prav preveč na trnih, sta stara in nova postojnski in pivški župan, Igor Marentič in Robert Smrdelj. Glede na to, da sta bila edina kandidata, bi za njuno izvolitev praktično zadoščal le en glas. Glede na to, da je bila udeležba prav zaradi omejene izbire pričakovano precej nižja kot pred štirimi leti, sta jih seveda zbrala manj kot pred štirimi leti.

Pivški župan Robert Smrdelj in njegov postojnski kolega Igor 
Marentič.
Pivški župan Robert Smrdelj in njegov postojnski kolega Igor Marentič. 

POSTOJNA, PIVKA > Postojnski in pivški volilci so svoje tokrat lahko povedali le z glasovanjem za liste oziroma stranke, ki bodo v novem mandatu zastopale njihove interese.

Tudi tisti, ki smo jih povprašali, zakaj so prišli na volitve in kako gledajo na letošnjo situacijo, ko pri županu nimajo izbire, so nam praktično vsi potrdili, da so se glasovanja udeležili zato, da lahko obkrožijo vsaj svojo izbrano listo oziroma stranko. “Tudi od razmerja v občinskem svetu je odvisno, kako uspešno se bo razvijala občina,” je poudarila ena od občank, ki nam je zaupala, da podpira starega-novega postojnskega župana in računa, da bo imel še naprej tudi močno podporo v občinskem svetu. Druga je, nasprotno, pripomnila, da si želi, da bi imel glasnejšo opozicijo kot v zadnjem mandatu. “Če glasuješ, potem imaš tudi pravico kritično presojati delo občinskih svetnikov in se kdaj pa kdaj tudi jeziti. Sicer ti je najbrž vseeno,” pa je prihod na volišče utemeljila tretja.

Velika večina naših sogovornikov v Postojni je izrazila obžalovanje, da je kandidat le eden. “Oddal sem prazno glasovnico. Tako sporočam, da aktualnega župana ne podpiram, tudi če žal nimam možnosti voliti za nikogar drugega,” je pripomnil Postojnčan, razočaran predvsem nad gospodarskim zaostajanjem občine. Nekateri pa so ocenili, da Igor Marentič dobro vodi občino, da je kot župan priljubljen in da je bržkone tudi zato ostal brez konkurentov, ki ne bi imeli prav veliko možnosti. “A vedno je lahko še boljše. Vendar pa ljudi, ki so sposobni in bi se lahko dokazali tudi na županskem položaju dokazali, ta funkcijo očitno ne zanima,” je menila ena od volilk.

V ospredju pozivanje k udeležbi, ki pa je bila nizka

Bojazni, da bo le en županski kandidat vplival na nižjo volilno udeležbo, so bile upravičene. V postojnski občini je bila komaj 40-odstotna, v pivški pa 38,5-odstotna, medtem ko je bila pred štirimi leti v obeh občinah 57-odstotna.

Predvolilna kampanja je bila tako v postojnski kot pivški sicer bolj skromna, brez soočenj, omejena le na liste, ki so vsaka na svoj način skušale predstaviti programe in nagovoriti in spodbuditi volilce, da vendarle pridejo na volitve. Nagovarjanje k udeležbi na volitvah – ker kljub temu, da je župan že znan, vendarle še ni vse odločeno vnaprej – je bilo pravzaprav v ospredju in celo pomembnejše od samih programov.

Tudi oba župana, ki sta sicer predstavila svoje dosežke in programske poudarke za naprej, sta v zadnjih dneh pred volitvami svoj glas zastavila predvsem za svoji listi in pozvala k udeležbi na volitvah. Sicer pa sta se občanom za zaupanje lahko zahvalila – že vnaprej. “Verjamemo, da smo lahko tudi v bodoče med najuspešnejšimi slovenskimi občinami,” je ob celi paleti zastavljenih projektov za naprej prepričan pivški župan Robert Smrdelj. Postojnski pa je zagotovil, da si bo tudi v prihodnje občina prizadevala “za razvojne projekte, ki bodo v naši lokalni skupnosti omogočali kakovostno bivanje, z vso potrebno infrastrukturo” in med drugim posebej izpostavil izobraževalne programe, nova stanovanja, delovna mesta, skrb za starejše in tudi podporo društvom, klubom in organizacijam, ki delujejo na področju športa, kulture in sociale. “Brez njih bi bili zgolj kraj na zemljevidu. Zaradi njih in z njimi pa imamo srce.”


Najbolj brano