Poleti v Sežani tudi večerna rekreacija

Občina Sežana je z rebalansom proračuna zagotovila dodatnih 10.000 evrov za izboljšanje pogojev uporabe zunanjih fitnes naprav v parku pri Bolnišnici Sežana, s čimer naj bi naprave in možnost rekreacije na prostem še bolj približali vsem generacijam uporabnikov.

Marjan Sardoč ob fitnes napravah, ki jih je društvo dobilo v dar Foto: Bogdan Macarol
Marjan Sardoč ob fitnes napravah, ki jih je društvo dobilo v dar Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA> Za postavitev desetih zunanjih naprav za vadbo na prostem se je lani zavzelo sežansko društvo upokojencev, ki je naprave dobilo v dar. V sodelovanju z bolnišnico in občinsko upravo so naprave umestili v robni del bolnišničnega parka, kjer so v bližini dom upokojencev, varovana stanovanja, množica stanovanjskih blokov, sedeža društev upokojencev in balinarjev ter otroško igrišče.

“Kot upravljalci zemljišča, ki je v lasti države - na nas so upokojenci prepisali tudi lastništvo naprav - ugotavljamo, da fitnes naprave poleg starostnikov in pacientov bolnišnice že uporabljajo vse generacije,” je polletne vtise strnila direktorica Bolnišnice Sežana mag. Silvana Šonc.

“Ker obstaja za uporabo vadbenih naprav zelo močan javni interes, smo se na pobudo društva upokojencev in nekaterih občanov odločili, da še letos zagotovimo sredstva, ki bodo objekt še bolj približala vsem uporabnikom,” je pojasnila Mateja Grzetič Žerjal s sežanske občinske uprave.

Da bi omogočili kvalitetnejšo in daljšo vadbo tudi v večernem času in hkrati zmanjšali občasni vandalizem, nameravajo v sodelovanju z bolnišnico postaviti predvidoma tri svetilke javne razsvetljave. In kaj naj bi še naredili z 10.000 evri, kolikor je občinski svet za ta namen zagotovil z rebalansom proračuna? Poleg luči bodo postavili tudi dve klopci, tri koše za odpadke ter zagotovili redno vzdrževanje naprav.

10.000 občinskih evrov naj bi porabili še pred poletjem. “Ob pogoju, da bodo zunanje fitnes naprave še naprej v javni uporabi, se bodo sredstva iz rebalansa proračuna nakazovala Bolnišnici Sežana na podlagi sklenjene pogodbe, in to šele po prejemu pisnih zahtevkov s priloženimi potrjenimi računi, ki bodo lahko nižji od predračunov, tako da so možni tudi prihranki,” je pojasnila Mateja Grzetič Žerjal.

Doslej so večino vzdrževalnih del opravili kar člani sežanskega društva upokojencev. Občasno so poskrbeli za čistočo in manjša popravila ter vzdrževanje naprav. “Ker imajo naprave že status javnega objekta, je prav, da nekdo to počne redno in profesionalno, saj sami tega ne zmoremo,” je povedal predsednik društva Marjan Sardoč.

Društvo je sicer z rekreacijskimi napravami zadovoljno. “Marsikateri od naših članov, zlasti ti iz Sežane, so se že razmigovali na teh napravah. Ob dejstvu, da ob redni rabi koristijo ne le telesu, temveč tudi bistrenju uma, se starostniki tako aktivno soočamo z zdravstvenimi problemi starajoče se družbe. Neredko pa se tukaj skupaj razmigavajo stari starši, ki štejejo že 80 let, in vnuki, ki jih imajo v varstvu, tako da naprave generacije tudi povezujejo,” je še povedal Sardoč.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano