Počastili so svetovni dan harmonike

Novoustanovljeno kulturno društvo 4 Bellows 4 Tales iz Hrpelj je letos prvič obeležilo svetovni dan harmonike. V kulturnem domu v Lokvi je pripravilo nastop priznanih harmonikarjev.

V Lokvi so se s harmonikami predstavili različni sestavi in solisti.  Foto: Olga Knez
V Lokvi so se s harmonikami predstavili različni sestavi in solisti.  Foto: Olga Knez

LOKEV > Društvo deluje pod vodstvom predsednika Maurizia Marchesicha in profesorja Zorana Lupinca, ki je leta 2017 prejel Gerbičevo priznanje Zveze slovenskih glasbenih šol za izjemen uspeh na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. Leto kasneje je postal prvi Slovenec, ki je bil povabljen na častni sprejem v muzej Recoaro Terme v Vicenzi v Italiji, ki velja za edini muzej na svetu, ki hrani odtise rok slavnih harmonikarjev.

Ob kvartetu 4 Bellows 4 Tales so se v Lokvi pred številnim občinstvom predstavili še kvartet harmonik Domino, Veseli Gnjdučani iz Benečije, ki so zbrane navdušili s pesmima Prinesi mi rože in Gniduška polka, ter orkester harmonik Alamut, v katerem igrajo tudi učenci priznanih harmonikarjev. Program so popestrili solisti od najmlajših (Mihael Hreščak, Blaž Muha in Ana Pija Prodnik) do že bolj izkušenih in pravih virtuozov (Maurizio Marchesich, Vito Peric, Cristopher Chiabai in Mihael Benčič).

Svetovni dan harmonike obeležujemo od leta 2009, in sicer v spomin na 6. maj 1829, ko je Cyrill Demain na Dunaju patentiral prvo harmoniko acordium.

Prav 6. maja, ko obeležujemo svetovni dan harmonike, pa slavi rojstni dan Ruben Žvab iz Gornjih Ležeč, ki je eden vidnejših predstavnikov mlajše generacije KD Kraška harmonika. V roke so mu segli in mu za 16. rojstni dan čestitali njegovi profesorji in zbrano občinstvo. Vsi nastopajoči so skoraj v dvournem programu predstavili čarobni svet glasbe, ki se jo lahko ustvari z najrazličnejšimi vrstami harmonik, med njimi tudi s ponovno oživljeno trieštinko, ki velja za predhodnico popularne diatonične harmonike.


Najbolj brano