PO-stoj-na živi ulici z mladimi

Občina Postojna, Unicefovo otrokom prijazno mesto, in BOREO, stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije, v aprilu in maju tretje leto zapored pripravljata več dejavnosti za otroke in mladino, združenih pod imenom PO-stoj-na živi ulici z mladimi.

Postojnske Torbarke in Torbarji, Unicefove punčke (in fantki) iz 
cunj, bodo za posvojitev na voljo od 27. aprila do 15. maja v 
prostorih TIC Galerije.  Foto: Gregor Primc
Postojnske Torbarke in Torbarji, Unicefove punčke (in fantki) iz cunj, bodo za posvojitev na voljo od 27. aprila do 15. maja v prostorih TIC Galerije.  Foto: Gregor Primc

POSTOJNA > V dogajanje, ki letos v ospredje postavlja mir, je vključena večina javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, sodelujejo pa tudi različne nevladne organizacije in drugi. Včeraj so se predstavniki vseh šolskih parlamentov na seji otroškega občinskega sveta srečali z županom in s tem dobili priložnost soustvarjati lokalno okolje. Danes ob 18. uri bo v postojnski knjižnici pogovorni večer s kulturnim ustvarjalcem Andrejem Rozmanom - Rozo.

Zgodbe o mestu pa bodo del sredinega dogodka Postojna skozi oči mladih, ko bodo osnovnošolci postali turistični vodniki po mestu. Osnovnošolci bodo glavni akterji tudi na petkovem dogodku Pozdrav prijateljem, v sklopu katerega bodo napisali pisma vrstnikom z otoka Brača - Postojna se bo letos namreč pobratila s Supetrom. Njegova županja bo tudi gostja osrednje prireditve PO-stani glas miru, ki bo v postojnskem kulturnem domu 26. aprila.

Na njej se bodo predstavili mladi talenti občine, podelili pa bodo tudi nazive Naj mladi prostovoljci minulega leta. Na prireditvi se bodo predstavili tudi Torbarke in Torbarje, unikatne Unicefove punčke (in fantki) iz cunj, ki so jih na pobudo in po predlogi oblikovalke Mateje Premrl šivale številne sodelujoče organizacije, v TIC-u pri knjižnici pa bo nato potekala njihova prodajna razstava. Dobrodelna akcija se bo 15. maja zaključila s prireditvijo PO-magam jaz, PO-magaš ti, zbrana sredstva pa bodo šla Društvu prijateljev mladine Moste-Polje in slovenskemu Unicefu.

V maju bo v sklopu praznovanja svojega drugega rojstnega dne Medobčinsko društvo prijateljev mladine Postojna-Pivka pripravilo mini festival pripovedništva na temo miru in medgeneracijsko druženje ter animacijsko-zabavno popoldne v postojnskem mestnem parku pri pošti. 14. maja pa bo v mansardi knjižnice javna predstavitev lokalnega programa za mlade v Občini Postojna 2018/2024. Seznam dogodkov je še daljši, na voljo pa je na spletni strani http://postoj.mcp.si/.


Najbolj brano