Pivška perutnina svečano odprla novi obrat mesne proizvodnje
Po zaključku prenove so javnosti na ogled postavili več kot 10 milijonov evrov vredno investicijo perutninskega podjetja Pivka, v sklopu katere so med drugim temeljito prenovili obrat za proizvodnjo mesa, ki je bil nazadnje posodobljen pred več kot 23 leti. Po prenovi bo podjetje bolj konkurenčno tako na domačem kot na tujih trgih, so prepričani v vodstvu edinega velikega perutninarskega podjetja, ki ga v celoti obvladujejo slovenski lastniki.
Z obnovo prostorov so zagotovili boljše pogoje za delo.
Foto: Matija MaverKAL PRI PIVKI • Velike investicije, ki so jih na Kalu izvajali od prejšnjega leta, so danes dočakale konec. Objekt je takšno obnovo nazadnje doživel pred 22 leti, ko ga je bilo treba temeljito obnoviti zaradi posledic, ki jih je pustil požar iz leta 1996. Zahvaljujoč prenovi bo obrat za predelavo mesa zdaj nudil tudi nove možnosti razvoja vrednosti same prehranske verige, poudarjajo v pivški perutnini in dodajajo, da so tovrstna vlaganja hkrati pomembna tudi za sledenje tržnim izzivom. “Izziv, s katerim se soočamo vsa živilska podjetja, je nizka produktivnost, ki ne sledi dvigu plač,” je poudaril predsednik uprave Janez Rebec.
“Naša prva skrb je zagotavljanje varne in kakovostne hrane ter dnevna oskrba trgovskih polic z našimi produkti. Zlasti v času prenove to ni bilo lahko, saj je bilo potrebno veliko prilagajanja proizvodnje z ostalimi deli. Skrbeli smo, da tržišče ne bi občutilo nobenega primanjkljaja in da ne bi povzročali kakšnih dodatnih stroškov,” je izpostavil član uprave Aleksander Debevec in se zahvalil vsem zaposlenim ter ostalim akterjem, ki so poskrbeli, da je prenova stekla tako, kot je treba. “Sama prenova objekta je predstavljala enega najzahtevnejših projektov zadnjih desetletij. Posodobili smo celoten tehnološki proces, hkrati pa tudi obnovili vse prostore, energetsko strukturo in transportne trakove, kar je bistveno povečalo pretočnost in varnost dela. Vse to je nam je uspelo le z dvema dnevoma prekinitve dela,” je še dodal vodja investicij Ernest Sokić.
Prenove ni bil deležen zgolj obrat na Kalu, pač pa tudi objekt v Kromberku. Tja so preselili program pečenega perutninskega mesa. Na novo so uredili prostore, namestili opremo in zmrzovalnik za kosovno zmrzovanje. Ta investicija je znašala približno štiri milijone evrov.
Poskrbljeno tudi za odpadni del proizvodnje
Že na samem začetku teh prenov so se pri pivški perutnini lotili izboljšav glede odpadnega materiala, ki nastane pri sami proizvodnji. Zgrajen je bil namreč manjši prizidek, v katerem je nameščena nova linija za stranske živalske proizvode. “Imamo močno čistilno napravo, ki jo nenehno posodabljamo. Čim več delov pa se potrudimo dati v predelavo tudi za hrano za hišne ljubljenčke,” je pojasnil predsednik uprave pivškega podjetja Janez Rebec.
Ponikalni bazeni bodo sicer ostali. Ti ne predstavljajo nobenega varnostnega tveganja, saj voda v njih ustreza kriterijem za varovanje okolja. “Občina ne načrtuje izgradnje tako velike čistilne naprave, kamor bi se lahko priklopila tudi perutnina. Zato imamo svojo, ki premore 22 tisoč procesnih enot, kar je še enkrat več, kot jih premore občinska. Z najmanj 800 kubiki porabljene vode smo tudi največji pivški odjemalec in ta voda, ko se prečisti, mora nekam iti. Za to imamo tudi ustrezna dovoljenja za ta izpust,” je še pojasnil Debevec in poudaril, da tak način predstavlja tudi precej velik strošek.
Na prerezu traku tudi visok državni obisk
Novi objekt, kjer se nahaja tudi nov zmrzovalni tunel in razsekovalnica mesa, je s prerezom traku odprl tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič. “Ne odpiramo le objekta, pač pa poglavje odgovornosti do ljudi in narave. Dokazali smo, da je kmetijstvo temelj prehranske vrednosti in del naše identitete. Brez kmeta ni hrane in brez hrane ni varne države,” je poudaril predsednik državnega sveta, ki je nato skupaj z ostalimi govorniki in v obratu zaposleno Gordano Grlj prerezal slavnostni trak in tako sklenil ceremonialni del otvoritve. •