Ocenjevanje žganj in likerjev: tokrat 35 zlatih priznanj

Srednja Primorska
, posodobljeno:

Kmetijsko svetovalna služba (KSS) Sežana pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica je v sodelovanju z Društvom proizvajalcev Brkinskega slivovca in Društvom proizvajalcev Kraškega brinjevca na Turistični kmetiji Pri Filetu v Slopah organizirala že sedmo tradicionalno ocenjevanje žganj in likerjev.

Na zaključni razglasitvi rezultatov ocenjevanja  žganj in likerjev so 
podelili 48 priznanj, od tega 35 zlatih.
Na zaključni razglasitvi rezultatov ocenjevanja žganj in likerjev so podelili 48 priznanj, od tega 35 zlatih.

SLOPE > Na razpis je prispelo 49 vzorcev, od tega 22 žganj in 27 likerjev, ki so jih prispevali z območja Primorske in celo iz Srbije. Prispele vzorce je ocenjevala sedemčlanska strokovna komisija pod vodstvom predsednice Milene Štolfa, ki je tudi vodja sežanske KSS in predsednica Društva kmetic sežanske regije. Komisijo so sestavljali še: Danijela Volk, dr. Karmen Bizjak Bat, mag. Urška Klančar, Srečko Horvat, Vasja Juretič in Ivo Šuc. Pri izvedbi ocenjevanja so pomagali Sara Spačal Dovžak, Mirjam Furlan in Aleks Dariž. Raznolika je bila pestrost žganj, še več pa je bilo vzorcev likerjev.

Nad ocenjenimi vzorci tako žganj kot likerjev je bila komisija prijetno presenečena, saj je bilo večina vzorcev kakovostnih, kar tudi dokazujejo dosežene ocene. Ocenjevali so po 20 točkovnem sistemu in pri tem upoštevali čistost, aromo, okus in harmoničnost.

Za žganja je pomembno, da so harmonična, prijetnega vonja in okusa, da nas ne zapečejo, kar pomeni, da je potrebno poskrbeti že za kakovostno surovino, nadzorovati potek fermentacije in pozneje posvetiti veliko skrb destilaciji. Pri likerjih pa je pomembno, da imajo aromo in okus po dodatkih, sadju oziroma zeliščih, po katerih je liker poimenovan. Dodatne arome ne smejo izstopati, pa tudi žganje mora biti visoke kakovosti brez napak, da dobimo liker, ki nam ostane v spominu še dolgo potem, ko smo ga poskusili. Pomembno pa je tudi, kako vse te pijače stekleničimo in ponudimo. Steklenica naj bo steklena in kozarec na peclju, če je še pijača odlična in prijetna družba, potem lahko ob pitju žganja ali likerja res uživamo.

Na zaključni razglasitvi rezultatov ocenjevanja so na turistični kmetiji Pri Filetu v Slopah podelili 48 priznanj, od tega 35 zlatih, 12 srebrnih in 1 bronasto. Priznanja je podelil prvi in zaenkrat še edini vitez žganja v Slovenije Franc Jelušič, ki je s soprogo Sonjo tudi lastnik turistične kmetije v Slopah.

Med žganji je najvišjo oceno 20 točk doseglo žganje iz tropin - trapa -refošk classic, ki ga je dal na ocenjevanje Marinko Rodica iz Trušk. Od likerjev pa je oceno 20 točk osvojil liker iz črnega trna - trnjulov liker Ljube Štok iz Povirja, tudi aktivne in dolgoletne članice Društva kmetic sežanske regije in vzorne čebelarke. Po razglasitvi rezultatov in pogovoru o ocenjenih vzorcih s strokovnimi nasveti so ob druženju obiskovalci ocenjene vzorce tudi poskusili. Večer je na harmoniko popestrila Klara Miše.